ZAŠTO DRŽAVNA BIROKRACIJA I BRUXELLES NE ŽELE POMOĆI ZAGREBAČKOJ UDRUZI ZA AUTIZAM?

Tekst: R. F.

Foto: L. H.

Video: Z1

Roditelji okupljeni u Udrugu za autizam Zagreb sredstvima EU uz puno poteškoća grade treću životnu zajednicu za osam korisnika, jer Hrvatska država za njih nema kapacitete. Međutim, iako je država prihvatila obavezu provesti deinstitucionalizaciju brige o osobama s poteškoćama u razvoju, sada sustav nema odgovarajuće kapacitete i rješenja za njihove potrebe. Projekt je okupio osam obitelji koje time žele riješiti budućnost svoje djece i u potpunosti se financira sredstvima iz Fonda za regionalni razvoj EU. Ukupna je vrijednosti cijelog projekta nešto veća od 8,2 milijuna kuna i očekuje se da bi, uz osam mjesta za korisnike s autizmom, trebao osigurati i barem osam radnih mjesta.

Projekt se u potpunosti trebao financirati sredstvima EU, no u međuvremenu se dogodio potres a stime u vezi je tijekom gradnje dodatno ojačanje statike zgrade povećalo troškove izgradnje. Osim toga, dogodilo se i značajno povećanje cijena građevinskog materijala, što je dodatno podiglo troškove. Zbog svega navednog u Udruzi trenutno nedostaje novca, pa putem nadležnih ministarstva nastoje iznaći rješenja u nastaloj situaciji da u pitanje ne dođe realizacija izgradnje treće stambene zajednice za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma “Naš plavi svijet”. Međutim, kako tvrde u zagrebačkoj Udruzi za autizam, od državnih institucija pomoć ne mogu dobiti.

I predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je početkom svibnja 2022. s predstavnicima udruga koje promiču status i kvalitetu življenja te pružaju pomoć osobama s poremećajem iz spektra autizma – Savezom udruga za autizam Hrvatske i zagrebačke Udruge za autizam. Između ostalog, naglasili su važnost svojeg programa organiziranog stanovanja kojim stvaraju mogućnost skrbi za odrasle osobe te upoznali Predsjednika s problematikom financiranja nastavka svog projekta koji je dobrim dijelom uzrokovan višom silom zbog nepredvidive epidemije koronavirusa koji se pojavio u samom početku gradnje objekta.

U nastavku teksta donosimo video prilog o čudnovatoj i socijalno neosjetljivoj hrvatskoj i briselskoj birokraciji koja ne prepoznaje nastalu situaciju i trenutno stoji na putu u već započetoj realizaciji nevladine i neprofitne organizacije koja djeluje na području autizma u Republici Hrvatskoj.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon