ZAMP PUN K`O BROD

Tekst: Panopticum

Foto: Akademija Art/ZAMP

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je prije nekoliko dana detaljno izvješće o rezultatima poslovanja za 2021. godinu. Iz njega je vidljivo da se, unatoč nastavku pada od nekih izvora, dogodila financijska konsolidacija i primjetan oporavak prihoda od autorskih glazbenih prava za glazbenike. Ukupno, u prošloj su godini ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 127.144.301,65 kn što je 6,26 posto više u odnosu na 2020. godinu, u kojoj je i u Hrvatskoj započela epidemija Covid 19.

To nikoga upućenijeg u poslovanje ZAMP-a nije začudilo obzirom na podatak koji je prije više godina javno iznio nekadašnji djelatnik Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Zagrebu a danas odvjetnik Vladimir Terešak u kojem je hrvatska javnost saznala kako podružnice DORH-a širom Hrvatske služe kao utjerivači dugova parafiskalne organizacije.

Najveći dio prihoda od kolektivnog ostvarivanja autorskih glazbenih prava ZAMP-a u 2021. godini, stigao je temeljem prava javnog priopćavanja i iznosi 105,8 milijuna kuna. To je povećanje od 9,40 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

UVEĆANA BILANCA ZAHVALJUJUĆI UGOSTITELJIMA

Očekivano, nastavljen je pad prihoda od koncerata (31 posto) i javnih priredbi (19 posto), ali je zato od poslovnih korisnika glazbe kao što su hotelijerski, ugostiteljski i prodajni objekti pristiglo važnih 17 posto više nego 2020. godine.

Korona kriza imala je za izravnu posljedicu i nenastupanje naših glazbenika na vanjskim tržištima. Tako je iz svijeta, zahvaljujući recipročnoj suradnji ZAMP-a s drugim takvim društvima, za naše autore stiglo nešto više od 9 milijuna kuna. To iznosi 5,5 posto manje inozemnih prihoda nego prethodne godine, ali razmjeri pada i nisu onako veliki kako se na početku korona krize pribojavalo. Najveći iznos stigao je, tradicionalno, iz Srbije, a zatim iz Slovenije i Crne Gore.

RAST BROJA STREAMOVA

Prihodi od online i digitalnih prava su također pali za 10,4 posto. Razlog tomu je poslovno neizbježna fluktuacija isplata od strane velikih digitalnih servisa i platformi. No dugoročno, digitalno tržište to ostaje glavno polje razvoja prilika za glazbene autore. To pokazuje i rast broja streamova zabilježenih na glazbenim servisima i platformama. Registrirano je digitalno korištenje više od 63 tisuće djela iz repertoara kojeg štiti HDS ZAMP, a služba je obradila rekordnih 2,4 milijarde streamova.

Honorari od autorskih prava prošle su godine poslani na više od 116 tisuća autora i nositelja i prava iz Hrvatske i cijelog svijeta, od Argentine i Brazila, preko Koreje i Mađarske do Tajvana i Velike Britanije, što je još jedan pokazatelj opsega obavljenog posla.

ANTI-COVID FOND

Stabilno i odgovorno poslovanje Hrvatskog društva skladatelja i njegove službe ZAMP-a, jednoglasno je potvrđeno i na skupštini Društva održanoj u svibnju 2022. godine. Ono je još jednu godinu zaredom omogućilo izvanrednu pomoć članovima HDS-a pogođenima Covid krizom. Dosadašnji ukupan iznos isplaćene pomoći glazbenim autorima iz posebnog Anti-Covid fonda je 11,5 milijuna kuna čime je donekle ublažen pad prihoda zbog nemogućnosti normalnog glazbenog i koncertnog poslovanja kroz protekle 2 godine.

NOVI ČLANOVI

Osim toga, HDS ZAMP-u su punomoć za ostvarivanje njihovih prava u prošloj godini dala 554 nova člana pa je ukupna brojka redovnih i pridruženih članova Društva, autora i nositelja prava od kojih je većina iz Hrvatske, a ostatak iz susjednih zemalja, prešla 11 tisuća.

U godini u kojoj je izglasan novi Zakon o autorskim i srodnim pravima, sustav kolektivne zaštite i stabilno poslovanje HDS ZAMP-a pokazali su se jednim – za mnoge, nažalost, i jedinim – sigurnim izvorom prihoda za glazbene autore i njihove obitelji. Cijelo poslovno izvješće ZAMP-a za 2021. godinu dostupno je na internetskoj poveznici.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon