ZAMJENICA GUVERNERA HNB ZA 2023. NAJAVILA GOSPODARSKU NEIZVJESNOST S MANJIM BROJEM DOLAZAKA TURISTA U HRVATSKU

Tekst: Panopticum

Foto: Hrvatska narodna banka

Parafrazirajući naslov, ali i vizual, jednog davno snimljenog američkog filma s kojim su odrastale generacije mladih ljudi širom svijeta, u Zagrebu je u srijedu, 21. rujna 2022. u organizaciji Lidera održana 14. konferencija pod nazivom “Dan velikih planova”. Uz mnoštvo govornika, najupečatljiviji dojam na sve prisutne, a kasnije i na širu javnost, ostavio je govor zamjenice guvernera Hrvatske narodne banke  (HNB), Sandre Švaljek.

Predstavnica monetarne vlasti Republike Hrvatske uvodno je navela kako 2023. godine možemo očekivati slabljenje gospodarskih izgleda uz rastuću ekonomsku neizvjesnost te kako ulazimo u zonu “nemirnog leta” – s nižom stopom gospodarskog rasta tokom iduće kalendarske godine uz višu stopu inflacije što predstavlja veliki izazov kako za poduzetnike tako i za nositelje ekonomske politike.

Nadalje, Švaljek je navela kako se istovremeno povećavaju inflacijski diferencijali, odnosno kako se povećavaju razlike unutar europodručja među zemljama s još uvijek umjerenom stopom inflacije i zemljama s visokom stopom inflacije, a samim time povećavaju se i razlike prinosa na državne obveznice.

Zamjenica guvernera HNB-a također je istaknula kako je Europska središnja banka i ranije nego što se planiralo počela povećavati svoje ključne kamatne stope uz nastojanje da svojim mjerama monetarne politike ne dovede do različitih troškova zaduživanja u zemljama europodručja.

Osim toga, a što se tiče stope inflacije u Hrvatskoj također je vidljivo pogoršanje iz projekcije u projekciju, a HNB-ova prognoza prosječne godišnje stope inflacije za 2022. je nešto viša od 10 posto. Međutim, zahvaljujući turizmu, odnosno zasad samo turističkoj statistici i zbog toga razmjerno povoljnoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, Švaljek očekuje u Hrvatskoj stopu rasta u 2022. od 5,5 do 6 posto, a u 2023. godini samo oko 1,4 posto, pod uvjetom da se ne materijaliziraju brojni rizici. Naime, rizik za Hrvatsku u 2023. godini je i manji broj dolazaka turista, pojasnila je Švaljek.

Mnoge neizvjesnosti su, napomenula je zamjenica guvernera u svom izlaganju, povezane sa stanjem na tržištu energenata, posebno na okolnost ovisnosti Europe o fosilnim gorivima i ruskom plinu. Rizik su i pogoršani uvjeti financiranja koji utječu na potrošnju, investicije i u konačnici na gospodarsku aktivnost, kao i cijene sirovina koje su trenutno u padu zbog pogoršanja gospodarskih izgleda.

Završno, govoreći o očekivanjima za bankarski sustav u Hrvatskoj 2023., zamjenica guvernera HNB je zabrinuto izjavila kako će na njega utjecati usporavanje gospodarske aktivnosti koje bi mogle utjecati na povećanja udjela neprihodujućih kredita. Na banke će djelovati i opći rast kamatnih stopa kao gubitak dijela prihoda od mjenjačkih poslova.

“Živimo u razdoblju velikih neizvjesnosti čiji kraj još ne vidimo na horizontu”, zaključila je svoje izlaganje zamjenica guvernera HNB-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon