ZABRINUTA ZA ZDRAVLJE LGBTQ+ POPULACIJE – IVANA KEKIN ZAKAZALA SJEDNICU GRADSKE SKUPŠTINE SAMO S JEDNOM TEMOM 

Tekst: Panopticum

Foto: Sabor RH/Gradska skupština

Sudeći po dnevnom redu zakazane 23. sjednice Odbora za zdravstvo kojoj predsjeda Ivana Kekin koja je na rasporedu 25. svibnja 2023. u zagrebačkoj Gradskoj skupštini  može se steći dojam da građani Zagreba nemaju baš nikakvih zdravstvenih tegoba obzirom da je cjelokupna sjednica posvećena isključivo temama LGBTQ+ populacije.

Zasad nije poznato zašto saborska zastupnica Ivana Kekin daje toliki ekskluzivitet dijelu populacije stanovništva Grada Zagreba, koji jedva da doseže 0,5% ukupne populacije hrvatske metropole, ako ne i manje pa temeljem toga ispada da nema važnijih ili uopće drugih tema u statutarnoj nadležnosti Odbora za zdravstvo zagrebačke Gradske skupštine. Slučajno ili ne,  u Zagrebu je prije nekoliko dana održan Samit supružnika europskih čelnika na temu prevencije debljine u djece u Europi koji su zajednički organizirali Ured predsjednika Republike Hrvatske i Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije. Tom prilikom su naglašeni razmjeri zdravstvenih problema debljine u djece diljem EU, dakle i u Hravtskoj, koje primjerice, pripadnica platforme Možemo ne vidi ili ne želi vidjeti.

Osim toga, u posljednoj prezentaciji pojedinih podataka od strane Ivane Kekin, a koji se odnose na LGBT populaciju prilikom upućivanja u zakonodavnu proceduru trinaest prijedloga u cilju “unaprjeđenja prava homoseksualnih, biseksualnih, transseksualnih i interseksualnih osoba”, zamijećena je manipulacija statističkim brojkama iz kojih bi se mogli izvoditi sasvim krivi konačni zaključci. Rječnikom narodne medicine moglo bi se kazati kako u psihijatrijsku ustanovu ne dolaze pacijenti već njihove žrtve. Sarkastično rečeno, stari partizani i ujedno članovi SDP-a, a koji je kao parlamentarna stranka dio većinske koalicije s platformom Možemo u Zagrebu, mogli bi se s pravom zapitati u što se pretvorio nekadašnji “25. svibanj”, odnosno tzv. “Dan mladosti i Titova štafeta” da danas prigodno nova ljevica organizira na taj dan sjednicu gradskog zdravstvenog Odbora s jednom jedinom temom: briga o zdravlju LGBTQ+ populacije.

Slučajno ili ne, navedeni potez Ivane Kekin kao predsjednice Odbora za zdravstvo zagrebačke Gradske skupštine s određivanjem samo jedne teme sjednice, što je inače statutarno moguće, neodoljivo podsjeća na već primjećene propuste u radu ravnatelja ULJPPNM-a Alena Tahirija koje su uočene praćenjem službene internetske stranice tog Ureda u dužem vremenskom periodu a koje gomilaju velike količine vijesti i tema o Romima dok druge nacionalne manjine Republike Hrvatske nisu zastupljene u tolikoj mjeri. Iz istoga se može zaključiti da Ured ravnatelja Tahirija nema precizno izbalansiran dugoročni program rada ili je posrijedi neka druga anomalija u radu koja druge nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj ne prikazuje dovoljno vidljivima a samim time zanemarije opću misiju Ureda i sprječava osvješćivanje javnosti, a što mu u konačnici predstavlja i strateški cilj rada temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Na tu vrstu privatizacije nedavno je prigovorio i Ognjen Kraus budući židovska zajednica u Hrvatskoj spada u izbornom pogledu u krug djelovanja Veljka Kajtazija, nezavisnog saborskog zastupnika koji u Saboru RH zastupa manjinu, i to: austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, ukrajinsku, tursku, vlašku i židovsku. Prema tome, a statistički gledano, uostalom i muška polupacija je brojčano gledajući manjina.

Dakle, redukcionizam i semantička zbrka svođenja manjina samo na Rome ili pak na LGBTQ+ skupinu, u ovom konkretnom primjeru baš i nije lijepo prema drugim manjinama. U javnosti nije ni korisno stvarati takav imidž manjina, iako je na granici statutarnosti a možda i površnosti ili neke druge prikrivene namjere. Međutim, svatko ima svoje prioritete. Netko svoju državu, netko svoju karijeru…

Kako bi građanima Zagreba i široj hrvatskoj javnosti pojasnili nesvakidašnju političku anomaliju pripadnice platforme Možemo u nastavku teksta donosimo službeni poziv na 23. sjednice Odbora za zdravstvo Skupštine grada Zagreba koju potpisuje uvažena zastupnica Ivana Kekin iz koje je sasvim razvidno da građani Zagreba nemaju druge zdravstvene problematike za širu raspravu osim tema koje se odnose na LGBT populaciju. Zaključno, a obzirom na prijedložene teme Ivane Kekin, moglo bi se se sa sigurnošću zaključiti da je Zagreb u potpunosti zdrav grad.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon