ZAGREBAČKA DEKLARACIJA: U EU DOGOVORENO OSNIVANJE NOVOG CENTRA WHO ZA PREVENCIJU DEBLJINE U DJECE

Tekst: N. J.

Foto: L. H.

U Zagrebu je održan Samit supružnika europskih čelnika na temu prevencije debljine u djece u Europi koji su zajednički organizirali Ured predsjednika Republike Hrvatske i Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije. Sudionici samita prihvatili su „Zagrebačku deklaraciju“ kojom se poziva, između ostaloga, na osnivanje novog Europskog centra Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine u djece.

Uz suprugu predsjednika Republike Hrvatske Sanju Musić Milanović i izvršnog direktora Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije Robba Butlera, na Zagrebačkom samitu sudjelovali su španjolska kraljica Njezino Veličanstvo Leticija, supruga predsjednika Latvije Andrea Levite, suprug predsjednice Mađarske István Attila Veres, suprug predsjednice Slovenije Aleš Musar, supruga predsjednika Srbije Tamara Vučić, supruga predsjednika Kirgistana Aigul Zhaparova, supruga premijera Malte Lydia Abele, supruga premijera Albanije Linda Rama i supruga premijera Armenije Anna Hakobyanova. Video obraćanjem na samitu su sudjelovale i supruga predsjednika Njemačke Elke Büdenbender, supruga predsjednika Irske Sabina Mary Higgins, supruga predsjednika Litve Diana Nausėdienė, supruga predsjednika Izraela Michal Herzog, supruga predsjednika Turske Emine Erdogan i supruga predsjednika Sjeverne Makedonije Elizabeta Gjorgievska. Sudionicima Samita obratili su se obratili i Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba te Vili Beroš, ministar zdravstva u Vladi RH.

Tijekom Zagrebačkog samita supružnici europskih čelnika raspravljali su o potrebi zajedničkog djelovanja u području prevencije debljine u djece. Naglašeni su razmjeri problema debljine u djece diljem Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije kao i važnost sveobuhvatnog pristupa prevenciji debljine od najranije životne dobi. Provedba multisektorskih, učinkovitih i pravovremenih javnozdravstvenih mjera istaknuta je kao jedini put ka ostvarenju kako europskih tako i nacionalnih prioriteta zaustavljanja trenda rasta broja osoba s debljinom, ali i ka očuvanju i poboljšanju zdravlja stanovništva. Nadalje, dogovoreno je pokretanje mreže supružnika europskih čelnika koja će zajedničkim snagama ovu problematiku podignuti na višu političku razinu u Europskoj regiji.

Svi sudionici Samita podržali su „Zagrebačku deklaraciju“ kojom je poslana snažna politička poruka u području prevencije debljine u djece. „Zagrebačkom deklaracijom“ prepoznata je važnost podizanja svijesti o debljini i njenom utjecaju na djecu i buduće generacije te nužnost vodstva i zagovaranja kako bi se ubrzalo djelovanje u području zaustavljanja debljine u djece na nacionalnim i međunarodnim razinama preko svih relevantnih platformi i međunarodnih foruma. Isto tako, naglašena je nužnost zajedničkog, sveobuhvatnog djelovanja na multisektorskoj razini kako bi se pronašla inovativna rješenja.

U „Zagrebačkoj deklaraciji“ istaknuta je zajednička odgovornost i predanost za uključenje svih relevantnih dionika u proces promicanja i stvaranja zdravih okruženja koja će omogućavati djeci pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost kroz odabrane preporučene javne politike navedene u Aneksu Deklaracije. Uzevši u obzir potrebu za sustavnim, multisektorskim mjerama i politikama, „Zagrebačkom deklaracijom“ prepoznata je potreba za uspostavljanjem novog Europskog centra Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine u djece.

Nakon Samita, na inicijativu supruge predsjednika Sanje Musić Milanović, sudionici su zajedničkom šetnjom do Hrvatskog narodnog kazališta – a povodom Svjetskog dana kretanja koji se danas obilježava – poslali poruku o važnosti redovite tjelesne aktivnosti za očuvanje cjelokupnog zdravlja i prevenciju debljine. U HNK-u je za sudionike priređen program kojim im je, kroz ples, pjesmu i narodnu nošnju, prezentirana hrvatska kultura i tradicija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon