U ZAGREBU ODRŽAN SKUP SJEĆANJA NA KRISTALNU NOĆ

Tekst: R. F.

Foto: HINA

U večernjim satima u subotu, 9. studenog 2019. u Zagrebu je održan skup sjećanja na Kristalnu noć i nacistički pogrom Židova u Njemačkoj i Austriji koji se dogodio 9. studenoga 1938. godine. Skup sjećanja organizirala je Antifašistička liga Republike Hrvatske na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

Sa skupa je predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus odaslao poruku da se želi pokloniti svim žrtvama rasnih zakona i poručio kako se ne smije dozvoliti izjednačavanje ustaštva i antifašizma: “Tu smo da se sjetimo Kristalne noći, da se poklonimo svim žrtvama rasnih zakona, da ne dozvolimo izjednačavanje ustaštva i antifašizma i da upozorimo na opasnost od ksenofobije i nacionalizma, koja je pred vratima.”

Kraus je upozorio na porast antisemitizma u Europi, međutim ustvrdio je da u Njemačkoj i Austriji, kao ni u bilo kojoj zemlji zapadne Europe, nije moguće relativizirati ili negirati postojanje koncentracijskih logora smrti te izjednačavati žrtve nacizma i antifašizma, sila osovine i savezničkih snaga, ali da je takvo negiranje moguće u Hrvatskoj.

Da podsjetimo, u Kristalnoj noći živote je izgubilo više od 1300 osoba, razoreno je ili teško uništeno 1400 sinagoga i više od polovice zgrada židovskih općina u Njemačkoj i Austriji te je opustošeno 7500 trgovina. Idućeg dana, 10. studenog, u koncentracijske logore odvedeno je više od 30 tisuća muškaraca.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon