ŽABE NA CESTI – UKLANJANJE CRNE TOČKE ZA VODOZEMCE U HRVATSKOM ZAGORJU

Tekst: Panopticum

Foto: Priroda

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno tijekom ožujka 2022. godine provodi aktivnost sanacije crne točke za vodozemce u Štrucljevu na županijskoj cesti Sveti Križ Začretje – Zabok. Uz rub ceste  postavljena je mobilna ograda dužine 350 m koja bi trebala spriječiti prelazak žaba preko ceste i usmjeriti ih prema ispustu ispod ceste tako da žabe sigurno stignu do obližnjeg jezera.

Djelatnici Ustanove i volonteri će svaki dan tijekom ožujka i travnja  2022. obilaziti lokaciju i prenašati žabe preko ceste. Nakon završetka migracije, ograda će biti uklonjena. Također, na tom području postavljen je prometni znak „Žabe na cesti“ u suradnji s Županijskom upravom za ceste.

Ovom aktivnošću želi se pridonijeti očuvanju populacija vodozemaca, kako bi oni mogli normalno obavljati svoje  životne funkcije koje doprinose očuvanju ravnoteže u prirodi budući da veliki broj žaba strada na prometnicama. Naime, vodozemci imaju veliku ulogu u kontroliranju brojnosti raznih kukaca, poput komaraca te su važna karika koja povezuje hranidbene lance u vodi i na kopnu. Osim toga, osobito su osjetljivi na onečišćenja, što je jedna od karakteristika koje ih čine dobrim bioindikatorima te se često koriste za monitoring tj. sustavna promatranja okoliša.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon