VJETROELEKTRANE I AKVAKULTURA

Tekst: Panopticum

Foto: Reuters

U trenucima dok Sabor Republike Hrvatske u srijedu, 14. srpnja 2021. kreće u raspravu s prijedlogom Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji kojim se uređuje energetska tranzicija prema korištenju obnovljivih izvora energije, EU parlament u Strasbourgu prije tjedan dana pozvao je na oprez zbog utjecaja priobalnih vjetroelektrana na okoliš.

NEGATIVNI UTJECAJ NA RIBARSTVO I AKVAKULTURU

Obnovljivi izvori energije na moru bi trebali imati ključnu ulogu u realizaciji ciljeva Europskog zelenog plana i europskog zakona o klimi, no Europski parlament (EP) je u rezoluciji naglasio da će energija iz obnovljivih izvora na moru biti održiva samo ako ne postoje negativne posljedice za okoliš. Naime, obnovljivi izvori energije na moru su ključni za postizanje ciljeva Zelenog plana, no treba uzeti u obzir da postrojenja kao što su priobalne vjetroelektrane mogu negativno utjecati na ribarstvo i akvakulturu.

U raspravi i izvješću o utjecaju priobalnih vjetroelektrana na sektor ribarstva, koju je EP usvojio s 512 glasova za, 21 protiv i 159 suzdržanih, upozorava se da vjetroelektrane na moru mogu ugroziti morski ekosustav. EP je pozvao EU Komisiju da ocijeni učinak energije iz priobalnih obnovljivih izvora da bi se proučili gospodarski, socijalni i okolišni utjecaji izgradnje priobalnih vjetroelektrana na područjima gdje bi vjerojatno došlo do ugrožavanja ribarstva i održivosti morskog života.

Izvjestitelj i potpredsjednik Odbora za ribarstvo EP-a (PECH) Peter van Dalen napomenuo je da izgradnja priobalnih vjetroelektrana podrazumijeva različite rizike za očuvanje bioraznolikosti. U izvješću je naglašeno da bi temelji priobalnih vjetroelektrana mogli privući morski život i djelovati kao umjetni greben, no parlament poručuje da je potrebno nastaviti s istraživanjima i inovacijama.

PROCJENE SOCIOEKONOMSKIH UČINAKA VJETROELEKTRANA

Osim toga, u izvješću stoji da bi drugi priobalni obnovljivi izvori energije mogli biti prikladniji za neka područja te manje utjecati na morsku bioraznolikost. Tehnologija koja koristi valove te plimu i oseku, termalna tehnologija, plutajuća fotonaponska postrojenja i upotreba algi za proizvodnju biogoriva primjeri su takvih izvora energije ali trenutačno ne postoje funkcionalna postrojenja koja se koriste tim tehnologijama.

Nadalje u izvješću EK je istaknuto kako je ključno osigurati da se priobalne vjetroelektrane grade samo ako se primijeni integrirani pristup procesima njihovog životnog ciklusa, što znači da od početka treba definirati na koji način se priobalne vjetroturbine mogu projektirati, graditi, upotrebljavati, stavljati izvan pogona i održivo reciklirati.

Eurozastupnici smatraju da korištenje energije mora, uz istovremeno jamčenje zaštite okoliša i održivog razvoja ribarstva ima za potrebu zajedničko planiranje i stroge procjene socioekonomskih učinaka zbog potencijalnog prostornog preklapanja s ribolovnim područjima.

Podsjetimo, eurozastupnici su u lipnju 2021. godine potvrdili dogovor institucija EU za postizanje klimatski neutralne Europske unije do 2050. i smanjenje emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. Zaključno, parlament EU se zalaže za poboljšanje prekogranične suradnje u prostornom planiranju morskog područja, osobito s Ujedinjenim Kraljevstvom, najvećim europskim proizvođačem energije iz priobalnih vjetroelektrana, kako bi članice EU riješile zajedničke probleme.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon