VIDEO INSTALACIJA DALIBORA MARTINISA U GALERIJI KRANJČAR

Tekst: A. P. Gojanović/V. Babić

Foto: J. Vuglač

U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar predstavljen je subotu, 11. prosinca 2021. najnoviji rad Dalibora Martinisa naziva “Umjetnik niske razlučivosti” koji je ciljano osmišljen za ovaj galerijski prostor. U medijskom smislu nedvojbeno bismo ga mogli okarakterizirati kao ambijentalno tretiranu video instalaciju. Unaprijed zadani prostorni gabariti galerije s  jednom većom te jednom sasvim malom prostorijom do nje predstavljat će, naime, itekako važnu komponentu u procesu percipiranja, a potom i cjelovita razumijevanja ovoga rada.

Riječ je o video instalaciji s projekcijom koja naizmjence prikazuje trepereće led žaruljice koje podsjećaju na prikaz ekstremno stiliziranih lica koje govore a projekcijom uvećana slika pritom osjetno gubi na svojoj razlučivosti. Govor u video instalaciji se sastoji od nizanja naziva nekih njegovih ranije realiziranih radova. Glas koji na izložbi Umjetnik niske razlučivosti izgovara nazive Martinisovih ranijih projekata ne pripada njemu, već se radi o računalnom text to speech procesu.

Martinisova medijska instalacija u Galeriji Kranjčar može se pogledati do 11. siječnja 2022. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon