U VRBNIKU ODRŽANA VIII. LJETNA ŠKOLA GLAGOLJICE

Tekst: Panopticum

Foto: TZ Vrbnik

Nakon dvije neplanirane godišnje pauze prouzročene koronom, u Vrbniku je 2022. godine održana VIII. Ljetna škola glagoljice. Termin održavanja je bio kao i prethodnih godina, odnosno zadnji tjedan u mjesecu srpnju, tj. od 25. do 30. srpnja 2022.

Iako je školi prethodila pauza od dvije godine, na prvi mogući tečaj se prijavilo 19 novih polaznika koji su učili uglatu glagoljicu, dok je još 10-tak starih polaznika nastavilo s učenjem kurzivne glagoljice i transliteracijom starih glagoljaških knjiga. Vrbnička škola glagoljice je održana u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Kornić. Ovogodišnji učitelji glagoljice su bili: Damir Kremenić, Nives Brnić, Kristina Brnić i Miriam Volarić.

U sklopu škole održana je i radionica izrade majica s glagoljaškim motivima koju je vodila Miriam Volarić. Svečana podjela diploma održana je u subotu, 30. srpnja 2022. u Domu na Škujici gdje su svi prisutni mogli i pogledati majice koje su polaznici izrađivali.

U organizacijskom timu glagoljaške škole su bili: Damir Kremenić, Elizabeta Jurešić, Sanja Polonijo i Tomislav Božić. Školu su podržali: VKD Frankopan, TZO Vrbnik, Općina Vrbnik, Primorsko-goranska županija, OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk – PŠ Vrbnik i Župa Vrbnik.

Podsjetimo, učenjem glagoljice stvaraju se nove vrijednosti, razotkriva glagoljaška baština Vrbnika i ostalih naselja otoka Krka. Organizatori se nadaju i sljedeće godine ovako velikom odazivu malih glagoljaša. Kako saznajemo, svi oni sa zanimanjem uče glagoljicu, sudjeluju u radionicama te proučavaju stare knjige i natpise pisane glagoljicom uz zajedničku suradnju i druženje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon