U SISKU OTVORENA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA KIPARA MARIJANA GLAVNIKA

Tekst: Š. Š.

Foto: SMŽ

Povodom pete godišnjice smrti akademskog kipara i slikara Marijana Glavnika u Sisku je u prostoru Strukovne škole u četvrtak, 29. rujna 2022.otvorena  izložba pod nazivom „Retrospektiva van okvira – Marijan Glavnik“. Na izložbi su predstavljene skulpture, crteži i slike,  a postavili su je povjesničar umjetnosti Jurica Škofač i akademska slikarica Kristina Mareković. Izložba predstavlja  nasljeđe preminulog akademskog kipara Marijana Glavnika koje je kao dio fundusa darovao Sisačko-moslavačkoj županiji. Temeljem toga, izložbu je otvorio župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Ostavština kipara Marijana Glavnika čini više od nekoliko stotina skulptura, reljefa i slika od kojih većina nije nikada prezentirana javnosti. Kiparovom donacijom grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija u kojoj je živio i stvarao, dobili su ovime trajni spomen kroz njegova djela. Marijan Glavnik je sudjelovao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama a ukupno je izlagao na četrdesetak izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon