U ŠIBENIKU OTVORENA NAGNUTA IZLOŽBA DAMIRA FACANA-GRDIŠE

Tekst: S. Švec Španjol

Foto: D. Colombo

U četvrtak 7. srpnja 2022. svečano je otvorena samostalna izložba “Nagnuto malo” akademskog umjetnika Damira Facana-Grdiše u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku. Renomirani akademski umjetnik Damir Facan-Grdiša nakon niza samostalnih izložbi i sudjelovanja na grupnim izložbama po prvi put samostalno se predstavio šibenskoj publici selekcijom radova u tehnici akvarela. Izložba ostaje otvorena do 30. srpnja 2022. godine.

Na svečanom otvorenju voditeljica Galerije sv. Krševana Antonija Modrušan predstavila je životopis autora opisavši Damira Facana-Grdišu kao jedinstvenog autora  prepoznatljivog likovnog rukopisa koji oblikuje monumentalna djela u tradicionalnoj tehnici akvarela, a koju ne tretira na očekivani način – u duhu razlivene mrlje, već samoj izvedbi kompozicije pristupa krajnje minuciozno.  Akademski slikar Damir Facan-Grdiša zahvalio se voditeljici Galerije sv. Krševana Antoniji Modrušan na profesionalnoj suradnji i gostoprimstvu, te izrazio veliku zahvalnost i oduševljenje gradom Šibenikom i istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo predstaviti se u ovako kulturom bogatom i raznolikom gradu.

Podsjetimo, Damir Facan-Grdiša već duži niz godina istražuje aspekte doživljaja dviju tradicionalnih tema u slikarstvu – pojam nevjerojatne snage mora i sociološki aspekt grada. Dva likovno, karakterno i značenjski posve suprotna motiva umjetnik uzima kao polazište za razradu likovnih elemenata u području krajnje reducirane figurativnosti. Djela čiji je sadržaj oblikovan strukturama sazdanim od niza ponavljajućih elemenata realizirana su u tehnici akvarela, pri čemu svježina, sjaj i svjetlost definiraju atmosferu pojedinog rada. Akvarel kao tehnika obojane svjetlosti ne javlja se u potpunoj slobodi razlivene transparentne materije već prati karakter tankoćutne britkosti crteža, te preciznom kontrolom i beskrajnom strpljivošću autora nastaje krivulja neba ili pojedini val oblikovan nizanjem i do 15 tonova jedne boje. Oblikovanjem formi principom nizanja tonova zadržava se intenzitet boje i oblika na velikim formatima, a kontrast najsvjetlijih i najtamnijih tonova omogućuje utjelovljenje metafizičke ljepote svjetlosti i sjajnosti koja izbija iznutra.

Damir Facan-Grdiša rođen je 1965. godine u Zagrebu. Umjetničko obrazovanje započinje na Školi za primijenjenu umjetnost, odjel zidnih slikarskih tehnika, da bi 1990. godine diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ive Friščića. Nakon studija radi kao nastavnik likovnih stručnih predmeta na Obrtničkoj školi u Zagrebu do 1998. godine. Nakon toga djeluje kao samostalni umjetnik, izlaže te objavljuje ilustracije za više izdavačkih kuća. Član je HDLU-a, ULUPUH-a, a od 2002. godine i HZSU-a.

Osim toga, umjetnik je dobitnik većeg broja nagrada a uz slikarstvo kao primarni medij umjetničkog izražavanja, Damir Facan-Grdiša od 1986. godine radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, a od 2000. godine kao samostalni  licencirani restaurator za zidno slikarstvo.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon