U ŠIBENIKU ODRŽANA RADIONICA “ŠPILJE I GEOBAŠTINA NP KRKA”

Tekst: BIOM

Foto: MGOR

Peta dionička radionica koja se održala 23. veljače 2022. godine u Šibeniku, u svrhu izrade Plana upravljanja za područje NP „Krka“, značajnog krajobraza Čikola i značajnog krajobraza Krka – gornji tok te okolnih područja ekološke mreže, okupio je veliki broj stručnjaka iz cijele Hrvatske.

Svi sudionici radionice su dali svoj doprinos u osmišljavanju aktivnosti na temu očuvanja geobaštine i špiljskih ekosustava a koje će se provoditi u sklopu rada javnih ustanova “Nacionalni park Krka” i “Priroda” Šibensko-kninske županije.

Na cjelodnevnoj radionici su uz djelatnike javnih ustanova sudjelovali i stručnjaci Sveučilišta u Zagrebu (Agronomski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet), Institut Ruđer Bošković, Hrvatski geološki institut, Sveučilište u Zadru (Odjel za geologiju), predstavnici stručnih udruga i udruga civilnog društva, stručnjaci iz privatnog sektora te predstavnici Šibensko-kninske županije i jednica lokalnih samouprava. Događaj je uveličao i sam župan Šibensko-kninske županije, dr. sc. Marko Jelić.

Rezultati radionice ukazali su na važnost teme očuvanja geobaštine, špiljskih objekata te svih staništa i vrsta kojima obiluju. Fenomen osedravanja prepoznat je kao ključna vrijednost područja koju se mora staviti u fokus očuvanja te osigurati da se prijetnje gubitka vodnog kapaciteta i onečišćenja rijeke Krke i Čikole uzrokovane ljudskim aktivnostima ali i klimatskim promjenama, moraju što kvalitetnije adresirati te se  smanjiti njihov negativan utjecaj.

Kako bi se to postiglo, nužna je suradnja svih nadležnih institucija ali i stručnjaka kako bi planirane aktivnostibilejasno usmjerene i efektivne. Prepoznat je i edukativni i interpretacijski potencijal geobaštine kojeg jepotrebno  značajnije uvrstiti u ponudu ovog područja.

Provedbu radionice te sam proces izrade planova upravljanja vodi Udruga Biom kao dio konzorcija pod vodstvom Safege d.o.o. i partnera Udruge Sunce. Korisnik projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“ u sklopu kojeg se provode radionice je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Uprava za zaštitu prirode (MINGOR-UZP), partner projekta je Zavod za zaštitu okoliša i prirode (ZZOP), dok su javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima ili parkovima prirode te javne ustanove za upravljanje ostalim zaštićenim područjima i/ili drugim zaštićenim dijelovima prirode te Hrvatske vode suradnici na projektu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon