U SAD POČELI TRANSFERI MIGRANATA PRED KUĆE MILIJARDERA I POLITIČARA NA OTOKU BLAGOSTANJA

Tekst: Panopticum

Foto: New York Times

Od početka rujna 2022. godine guverner Floride Ron deSantis transferira zrakoplovima ilegalne migrante koji pristižu u SAD na Martha’s Vinyard. Riječ je o otoku na kojemu Obama, Clinton, obitelj Kennedy i drugi pojedini američki milijarderi imaju svoje vile za odmor. Međutim, tim ekstremno bogatim zagovornicima migranata se ovaj politički perfomans nije dopao pa su počeli tražiti način kako da deSantisa tužbama izvedu pred sud potičući istovremeno tzv. vladine i nevladine (NGO) organizacije na prosvjede. Inicijativa američkih bogataša zasad se čini problematičnom budući Ron deSantis, štićenik i nasljednik Donalda Trumpa ima placet  parlamenta Floride za ovaj potez kojim dovodi migrante pred kuće liberalnih američkih milijardera. U prilogu teksta donosimo manju fotogaleriju na tu temu.

Podsjetimo, još od travnja 2022 godine američke savezne države Texas i Arizona ukrcavaju ilegalne migrante u autobuse i voze ih Washington DC. Zanimljivo, ali kao rezultat takve političke odluke, za razliku od slučaja guvernera Floride Rona deSantisa, je da se za sada nitko u SAD-u ne buni osim gradonačelnika Washington DC-a.

Naime, pod utjecajem ovogodišnjih izbora za guvernere i Kongres kao i politike Bidena republikanski guverneri su počeli voditi migrantske igre u SAD. Tijekom izborne kampanje sadašnji predsjednik Biden je najavio promjenu američke migrantske politike. Promjene koje je najavljivao u izbornom programu su pored ostalog najavljivale politiku dobrodošlice prema migrantima.

Prvobitna reakcija na tu najavljen promigrantski program je bio rekordan pritisak migranata na SAD – Meksiko granici. Razmišljanje migranata je bilo da će ako prođu granicu ući na listu navodnih 11 milijuna migranata kojima će Biden legalizirati status. Na kraju taj promigrantski zakon nije prošao u Kongresu, ali su migranti i dalje nastavili dolaziti.

Ta migrantska navala na granicu je na kraju izazvala reakciju američkih saveznih država koje se prve nalaze na udaru. Kako one nemaju namjere financirati ilegalne migrante odlučili su ih poslati vladi ili preciznije u Washington DC.

Tako je Texas između travnja i rujna 2022 godine poslao u Washington DC 7.900 migranata dok ih je Arizona poslala 1.700. Taj potez se nije svidio demokratskom gradonačelniku američke prijestolnice koji je proglasio izvanrednu migrantsku situaciju. Bilo kako bilo, stiče se dojam da američki milijarderi i pojedini političari ne vole ilegalne migrante.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon