U MGZ VELIKA IZLOŽBA O POTRESU KOJI JE PROMIJENIO ZAGREB

Tekst: Panopticum

Foto: MGZ

Muzej grada Zagreba (MGZ) u četvrtak, 27. listopada 2022., u 19 sati otvara veliku izložbu pod nazivom ZG POTRES. HALO 193. Izložba je pripremana u suradnji s Vatrogasnom postrojbom Zagreb. Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba izložbu će obogatiti video materijalom, fotografijama iz prve ruke i snimkama dronova.

Izložba se realizira dvije godine nakon potresa koji su se 2020. dogodili u Zagrebu i na Banovini. Ta dva potresa nanijeli su neprocjenjive štete gradu i njegovim stanovnicima. Dokumentirani zagrebački potres 1880. godine te njegovo prvo izvješće o stradalim zgradama i poginulim osobama gotovo je identično potresu 2020. godine. Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka 2023. godine.

Zgrade koje su stradale u potresu 1880. stradale su i 2020. godine. Usporedba ta dva potresa daje podatke koji su važni za daljnje shvaćanje i prihvaćanje da živimo u seizmološki aktivnom području i da postoji mogućnost ponovnog potresa. Biti će izložene osobni i javni predmeti sa zgrada te odjeća i obuća, a izložba je upotpunjena svjedočanstvima, pozivima vatrogascima i podacima kao što su 3D prikaz stradanja Zagreba.

Jedan od ciljeva ovog izložbenog projekta jest građanima Zagreba predočiti što više podataka i stručnih obrazloženja, kao i materijala vezanih uz potrese 1880. i 2020. godine, kako bi građani i nadležne institucije bile u pripravnosti. Jer, potres nas može zadesiti bilo kad i bilo gdje.

Izložbom se diže svijest o potresu i educira stanovnštvo kako reagirati tijekom i nakon istog. Osim video i audio materijala i fotografija, bit će organizirane i radionice u suradnji s vatrogascima za sve dobne skupine posjetitelja. Program je namijenjen svim dobnim skupinama i kategorijama posjetitelja, što je omogućeno uporabom primjerenih muzejskih pomagala i legendi, oblikovanih na način da količinom i vrstom sadržaja nude različite razine podataka. Izložba će biti multimedijalna i interaktivna, a pokušat će od posjetitelja dobiti dojmove vezane za potres u Zagrebu i njegove posljedice. Ti dojmovi bit će  temelj za daljnje projekte, jer izložba je samo početak jedne velike priče o educiranju građana Zagreba i cijele Hrvatske o potresu kao prirodnoj pojavi te kako se nositi s njom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon