U KARLOVCU ZAPOČINJE 49. ZILIK

Tekst: S. Š. Š.

Foto: ZILIK

Nakon što u 2021. godini, po prvi put od osnutka, Zimska likovna kolonija (ZILIK) nije bila održana zbog pandemije COVID-a, te realizacije u ograničenom kapacitetu u 2022. godini zbog tada aktualnih epidemioloških mjera, karlovački ZILIK se ove godine vraća u punom opsegu.

49. ZILIK počinje u ponedjeljak 23. siječnja 2023. likovnom radionicom profesorice likovne kulture Maje Cipek pod nazivom “Prageometrija planeta Zemlje ili stvorimo svoj kristal”. Svečano otvorenje 49. ZILIK-a obilježava se u večernjim satima izložbom akademske slikarice Edit Glavurtić pod nazivom “Skice iz Edena” u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom.

U utorak 24. siječnja će magistar slikarstva Domagoj Barić održati radionicu pod nazivom “Krajolik mojih snova”na kojoj će djeca osmisliti i zabilježiti vlastite ideje i vizije idealnog krajolika. Srijeda 25. siječnja rezervirana je za profesora likovne kulture Dražena Jerabeka koji je pripremio dvije različite radionice. U četvrtak 26. siječnja će magistra primijenjene umjetnosti Jasmina Jakopanec s djecom izvesti radionicu “Obojimo svijet bojama glazbe i osjećaja”. Ovogodišnji ZILIK se zatvara radionicom akademske slikarice Ivane Kutuzović koja je za petak 27. siječnja osmislila radionicu “Svi smo mi zvijezde” na kojoj će se polaznici upoznati s procesom nastanka svemira, života u njemu i kako smo svi mi povezani, a potom će izraditi vlastite radove na temu beskonačnog svemira.

Osnovan 1974. godine iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ZILIK otvara vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za lijepo te omogućuje inspirativne trenutke druženja djece i umjetnika. Zbog svih nesreća koje su nas snašle u posljednjih nekoliko godina, ovogodišnji ZILIK tematski je posvećen snovima.

Uz dugogodišnje sudionike ZILIK-a na 49. ZILIK-u će sudjelovati umjetnice i umjetnici iz cijele Hrvatske i susjedih zemalja izabrani putem javnog natječaja: Nataša Ač, Ana Bušalić, Branka Dubovac, Dalibor Juras, Maja Perak, Margareta Peršić, Branka Riđički, Jelena Sokić, Iva Starac, Tatjana Trajković, Tamara Zečević, Nevena Živić. Sve odabrane umjetnice i umjetnici zadovoljili su osnovne kriterije kvalitetnog umjetničkog djelovanja i izraženog afiniteta za rad i boravak u zajedničkom prostoru s djecom, mnogi imaju bogato pedagoško iskustvo, a pojedini prijavljeni autori otišli su i korak dalje te ponudili svoj dodatni angažman za vrijeme trajanja ZILIK-a.

Podsjetimo, ZILIK (Zimska likovna kolonija) predstavlja jedinstven spoj umjetnosti i humanosti kroz rad akademskih umjetnika koji svake godine u siječnju provode tjedan dana s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi oplemenili njihov život uspostavljanjem pozitivnog odnosa prema umjetnosti. Djeca na taj način proširuju vlastite obzore, obogaćuju iskustva i spoznaje, razvijaju slobodu mašte i izražavanje doživljenog, što znatno pridonosi stvaranju pozitivnog odnosa prema vanjskom okruženju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon