U HGZ ODRŽAN POSLJEDNJI KONCERT PRIJE OBNOVE OD POTRESA

Tekst: N. Mesarić

Foto: Z. Ferina

U petak, 29. listopada 2021. održao se posljednji koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ), a prije višegodišnje stanke koja slijedi zbog konstruktivne i cjelovite obnove nakon potresa. Nastupom pijanistice Martina Filjak i njenih gostiju – Caroline Haffner, Valentine Fijačko Kobić, Monike Leskovar i Zagrebačkih solista, napravljen je tom prilikom glazbeni oproštaj od najstarije zagrebačke koncertne dvorane uz zvuke dobro poznatih djela J. S. Bacha, F. Liszta, G. Puccinija, F. Chopina, S. Rahmanjinova, B. Papandopula i  L. van Bethoveena.

Podsjetimo, zgrada Hrvatskog glazbenog sagrađena je donacijama građana Zagreba 1876. godine i preživjela je dva katastrofalna potresa: 1880. i 2020. godine. U potresu 1880. došlo je do oštećenja stubišta koje vodi u koncertnu dvoranu, a prošlogodišnji potres prouzročio je golemu štetu, zgrada HGZ-a je dobila žutu naljepnicu i bila je potrebna hitna sanacija. Hrvatski glazbeni zavod je među prvima predao projekt za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava koja se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije i među prvima potpisao ugovor s Ministarstvom kulture i medija RH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon