U GALERIJI GALŽENICA OTVORENJE MEĐUNARODNE IZLOŽBE GRAFIKA „SVJETOVE NADILAZIMO“

Tekst: Tea Gudek Šnajdar

Foto: Galerija Galženica

U petak, 25. studenog 2022. u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, otvara se skupna međunarodna izložbe grafike „Svjetove nadilazimo“. Na njoj će se predstaviti radovi 17 grafičara u korelaciji s poetskim ciklusima Zlate Cundeković.

U noći otvorenja izložbe, u Dvorani Galženica održat će se i promocija likovno-poetske knjige ”Svjetove nadilazimo”, tiskane 2022. godine. Promociju knjige voditi će Sonja Šarunić, urednica knjige Zorka Jekić i dr. Hrvojka Mihanović Salopek, književnica i znanstvenica u HAZU, predstaviti će napisano, akademska glumica Mira Bosanac pročitati će nekoliko pjesama, akademska grafičarka i slikarica dr. Nevenka Arbanas predstaviti će priloge likovnih grafičara, a promociji knjige prisustvovati će i Zlata Cundeković, autorica knjige. Pjesnikinja, kantautorica i jedna od vodećih imena hrvatske etno glazbe, Lidija Bajuk, i glazbenica harfistica Marija Mlinar, muzički će popratiti promociju knjige poezije.

Autorica koncepcije izložbe i knjige je Zlata Cundeković, odabir umjetnika izvršila je Nevenka Arbanas, a kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol. Izložba se može razgledati do 23. prosinca 2022. godine.

Skupna međunarodna izložba grafike naziva ”Svjetove nadilazimo” rezultat je suradnje Zlate Cundeković, sa 17 grafičara različitih generacija (Hrvatska, Slovenija, Čile), oko likovnog opremanja njene istoimene knjige poezije (2022.), koja se sastoji od petnaest ciklusa te pogovora Luke Paljetka. Na koricama knjige poezije nalazi se grafika mlade hrvatske umjetnice Ene Bajuk, dok je 15 poetskih ciklusa unutar knjige odvojeno s pratećom grafikom hrvatskih i slovenskih umjetnika: Leon Zakrajšek, Maja Blažek, Igor Konjušak, Biljana Čakić, Domagoj Biškup, Judita Horvatinović, Duje Medić, Bojan Miljančić, Marija Kokeza Roginić, Jožica Medle, Marija Tomaz Kilim, Maja Vrban Sačić, Janko Orač, Sabina Gašparac, Petra Balekić. Uz pogovor Luka Paljetka nalazi se grafika mladog čileanskog umjetnika Danila Potočnjaka, a uz bilješku o autorici grafika hrvatskog umjetnika Ivana Fodora.

Zlata Cundeković rođena je 1950. godine u Donjoj Lomnici. Pokrenula je i podržala brojne institucionalne i pojedinačne kulturne programe, promovirala dramsko, književno, glazbeno i likovno stvaralaštvo, kako profesionalno tako i amatersko. Dobitnica je više priznanja i nagrada: Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1998.), Počasna povelja za promicanje kulture, andragoške teorije i prakse Hrvatske zajednice narodnih i otvorenih sveučilišta (1997.), te nagrada Grada Velika Gorica „Zlatana Turopoljska podgutnica“ (2019.).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon