U DAVOSU ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA MINISTARA KULTURE

Tekst: Panopticum/MKRH

Foto: WTF

Na marginama Svjetskog gospodarskog foruma koji se održao prije nekoliko dana u Davosu u Švicarskoj održana je konferencija ministara kulture povodom osnutka Saveza za provedbu ciljeva određenih Deklaracijom iz Davosa iz 2018. godine o visokovrijednoj arhitekturi i kulturi gradnje u Europi (Towards a high-quality Baukultur for Europe).
Na uvodnom ministarskom sastanku, nakon riječi predsjedavajućeg, švicarskog ministra Alaina Berseta, skupu se obratio Claus Schwab, koji je istaknuo važnost teme za gospodarstvo te podržao inicijativu kao i njezinu važnost u okviru Svjetskog ekonomskog foruma. Gosti govornici Jenny Osuldsen (Snøhetta Architects, Oslo) i Gabriel Ahfeldt (School of Economics and Political Science) u svojim su izlaganjima na konkretnim primjerima predstavili primjenu principa Deklaracije iz Davosa te gospodarske i društvene aspekte primjene istih principa. Naglašena je nužnost podizanja razine svijesti o potrebi unaprjeđenja kulture građenja i postizanja visoke kvalitete prostora na korist zajednice, kao i potreba uvrštavanja širokog kruga dionika uključujući gospodarstvo.

Predloženi akti dobili su široku podršku sudionika. Prisutnim ministrima i šefovima delegacija pridružili su se podrškom predstavnici međunarodnih organizacija (Europska komisija, UN HABITAT, UNESCO, ICCROM), nevladinih organizacija (ACE, ECTP, IFLA, ICOMOS, EPRA, INGOs, Europa Nostra, INREV) te predstavnici gospodarskog sektora (Avison Young, Bouyguess Batiment International, Capitals Coalition, DGNB, Hines, Meridiam, WEF i drugi).

Članice hrvatske delegacije bile su izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i medija Anja Jelavić te Ingrid Gojević, voditeljica službe u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon