U BEČKOJ ALBERTINI ZATVORENA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA JEANA-MICHELA BASQUIATA

Tekst: Š. Š.

Foto: Albertina

U bečkom muzeju Albertina u nedjelju, 8. siječnja 2023. zatvorena je vrlo dobro posjećena prva sveobuhvatna muzejska retrospektiva u Austriji koja je prikazala izvanredan opus Jean-Michela Basquiata. Izložba otvorena 9. rujna 2022. prikazala je oko 50 velikih djela iz renomiranih javnih i privatnih zbirki, pružajući nove uvide u Basquiatov jedinstveni vizualni jezik i dekodirajući supstancu koja stoji iza njegovih umjetničkih ideja. Prema ocjeni velikog broja svjetskih kritičara u kulturi vjerojatno ne postoji niti jedan drugi umjetnik ni približno toliko reprezentativan za osamdesete godine i vibrantnu njujoršku scenu tog desetljeća kao izniman umjetnički fenomen kakav je bio Jean-Michel Basquiat.

Podsjetimo, Jean-Michel Basquiat rođen je u New Yorku kao sin oca Haićanina i majke Portorikanke 1960. godine. Iz roditeljske kuće je pobjegao sa 17 godina — u početku se probijajući kao crtač grafita, a povremeno je čak živio na ulici. Međutim, nije prošlo dugo prije nego što je počeo svoj brzi uspon Basquiatove karijere. Kontaktirao je s najznačajnijim umjetnicima svoje ere, uključujući Davida Bowieja i Madonnu. Osim njih, Basquiat je također održavao inspirativno prijateljstvo s Andyjem Warholom. Njegove su slike ubrzo postale vrlo tražene, a vrijednost im je rapidno porasla, i do 1982. postao je i najmlađi sudionik Documente 7 te prvi svjetski poznati umjetnik afroameričko-karipskih korijena. Umro je od predoziranja drogom 1988. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon