TRST: IZLOŽBA “20 GODINA SUVREMENE MODE” OTVORENA DO VELJAČE 2024.

Tekst: B. Matijević

Foto: ITS Arcademy

Prvi muzej posvećen isključivo najsuvremenijim formama i izražavanjima u modi – od eksperimentalnih preko radikalnih do umjetničkih – otvoren je ove godine u Trstu u sklopu ITS Arcademy, izložbenog prostora, kreativnog arhiva i centra za učenje.

Stalni postav muzeja čini zbirka koja okuplja najranija djela nekih od najtalentiranijih međunarodnih modnih dizajnera i dizajnera modnih dodataka, od kojih su većina danas velika imena u svijetu mode. Prevedeno u brojke, zbirka sadrži 4.758 portfelja iz više od 80 zemalja svijeta, 1.089 odjevnih predmeta, 118 komada nakita i više od 700 projekata digitalne fotografije. Prikupila ih je direktorica Barbara Franchin tijekom posljednja dva desetljeća održavanja ITS Contesta, jednog od najvećih svjetskih modnih natjecanja, čiji je cilj prikazati razvoj međunarodne modne kreativnosti u njezinim najinovativnijim, najradikalnijim, umjetničkim i eksperimentalnim oblicima izražavanja.

Podsjetimo, prva izložba “20 godina evolucije suvremene mode” je putovanje u povijest suvremene mode u posljednja dva desetljeća. Organizirana je u šest cjelina, od kojih svaka predstavlja univerzalnu umjetničku temu ili struju – ekspresionisti, neofuturisti, lirske apstrakcije, art brut, slobodna figuracija i autoportret.

Za one “koji nikad nemaju vremena” ili “uvijek kasne” tek usputna napomena kako je izložba u Trstu otvorena do 4. veljače 2024. godine. ITS Arcademy je smještena na adresi Via della Cassa di Risparmio 10, 34121 Trieste, na 4. katu povijesne zgrade nedaleko trga Piazza dell’Unità d’Italia.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon