TRIBINA O EKONOMSKIM ELITAMA IZ SJENE

Čengić

Tekst: B. D.

Foto: www.pilar.hr

Institut za etnologiju i folkloristiku objavljuje u sklopu ciklusa Tribina IEF-a poziv na predavanje  pod nazivom «Je li ekonomska elita vladar iz sjene?» u utorak, 29. studenoga 2016. godine s početkom u 13 sati u knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku, Šubićeva 42/V u Zagrebu.

Na tribini će govoriti prof. dr. sc. Drago Čengić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba. Temeljem uvida u novije teorije o ekonomskoj eliti, o odnosu sociologija elita i ekonomske elite te hrvatskome slučaju u izlaganju će se pokušati odgovoriti i na neka od slijedećih pitanja:

  1. Tko je nova hrvatska ekonomska elita?
  2. Je li ona već „vladar iz sjene“?
  3. Ako jest, kako je to postala i kako ostvaruje to svoje „vladalaštvo“?
  4. Ako nije, kome je ekonomska elita još uvijek podređena i što to dugoročno znači za odnose elita u društvu te za razvoj države-nacije?

Naime, retrospektivni pogled na ‘tranziciju’ europskoga istoka razotkriva povijesno proizvedenu važnost ključnih društvenih elita unutar procesa ‘povratka u kapitalizam’, nakon sloma realnoga socijalizma. Istodobno, globalizacijski procesi pridonose povećanom značaju korporacijske/ekonomske elite u svjetskim razmjerima; ona je među glavnim sudionicima preoblikovanja ekonomskog prostora u doba „strukturalne neravnoteže“ i razvoja umreženoga društva, financijalizacije gospodarstava pa i naših privatnih života. Dovoljno je samo podsjetiti koliko je narasla važnost ekonomskih odluka velikih poduzeća: više no prije te odluke strukturiraju društvo i društvene odnose.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon