TREBA LI REPUBLIKA HRVATSKA PREISPITATI ULOGU I DJELOVANJE DSHV-A?

Tekst: Panopticum

Foto: DSHV

Posljednji rezultati popisa stanovništva iz 2022. godine pokazuju da u Srbiji živi 39.107 Hrvata, odnosno 18.793 manje nego 2011. Skoro duplo manje nego prije deset godina. Statističke podatke je objavio srbijanski Republički zavod za statistiku.

Prema dostupnim podacima iz popisa stanovništva najviše Hrvata u Srbiji i dalje živi u Vojvodini. Prema popisu stanovništva iz 2011. u Vojvodini se Hrvatima izjasnilo 47.033, dok ih je prema najnovijem popisu 32.684, odnosno manje za 14.349 stanovnika.
Najviše Hrvata je prema popisu 2011. živjelo u pojedinim vojvođanskim gradovima, kao što su Subotica, Sombor, Novi Sad, Apatin, Srijemska Mitrovica, Šid, Ruma i drugima. Primjerice, u Novom Sadu hrvatske je pripadnosti 3.877 građana toga grada, a prije jedanaest godina ih je bilo 5.335, u Apatinu je broj pao s 3.015 na 2.057, a u Srijemskoj Mitrovici s 2.112 na 1.341. U Beogradu je 2011. godine bilo 7.752 stanovnika koji su se izjasnili Hrvatima, a 2022. je njihov broj pao na 4.554.

Smanjivanje broja hrvatskog stanovništva u Srbiji sigurno će utjecati na budući položaj Hrvata jer su pojedina zakonska rješenja iz područja zaštite manjinskih prava povezana s brojnošću pojedinih manjina.

U takvim demografski negativnim okolnostima, predstavnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) je postao koalicijski partner Aleksandra Vučića ušavši u vladu Republike Srbije na mjesto ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Sliku tog političkog amaterizma koji prevladava u tamburaškim glavama predstavnika Hrvata u Srbiji dovoljno govori i izjava povodom objavljenih rezultata popisa stanovništva gdje se u priopćenju DSHV-a navodi kako „ambijent za Hrvate u Srbiji biva sve povoljniji, te ga želimo iskoristiti”.

Mišljenja smo kako je svaki daljnji komentar suvišan a posebno u svjetlu zbivanja rada hrvatske diplomacije koja trenutno više resursa troši u dalekoj Zambiji na društveno marginalne teme nego u svom najbližem susjedstvu gdje demografsku politiku i dalje kroji Vučićev ideolog i nekadašnji stanovnik Haaga Vojislav Šešelj. Naime, Šešeljevo neprocesuiranje i izrugivanje žrtvama zločina u Vojvodini predstavlja civilizacijski poraz za društvo u cjelini.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon