PLENKOVIĆEVA FOLKLORNA DRUŽINA IZ SUBOTICE POZDRAVILA PORFIRIJEV PERFOMANS U VUKOVARU

Tekst: Panopticum

Foto: HNV

Folklorna skupina koja se naziva Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozdravila je u ponedjeljak, 17. listopada 2022.  otvaranje pravoslavne crkve sv. Nikolaja i Srpskog doma u Vukovaru, obnovljenih uz financijsku potporu Hrvatske, izrazivši poput naivnih sobarica očekivanje da će i Srbija početi provoditi takvu politiku uključivanja hrvatske manjine u društvo. Pozdrave promotorima Šešeljeve politike koja je Hrvate rastjerala iz Subotice i ostalih gradova u Vojvodini, a koja još uvijek traje, uputila je prva osoba kulturno umjetničkog društva Hrvata iz Vojvodine, uvaženi Plenkovićev parlamentarac i narodni poslanik iz Narodne skupštine Srbije, gospodin Tomislav Žigmanov.

Poruka u ime DSHV-a je odaslana nakon što je proslavljen praznik hrvatske zajednice u Vojvodini – Dan rođenja bana Jelačića koji je održan u Petrovaradinu svečanom misom koju je predvodio generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić u crkvi sv. Jurja. Svečanosti su, među ostalim, nazočili predstavnici pokrajinskih i gradskih institucija DSHV-a, vijećnici HNV-a, zatim predstavnici hrvatskih institucija i udruga u Srbiji, te pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević i veleposlanik RH u Srbiji Hidajet Bišćević.

Slučajno ili ne, program u Petrovaradinu se održavao u nedjelju, 16. listopada 2022., dakle istoga dana kada i Porfirijevo gostovanje u Vukovaru kada je Saborni hram sv. oca Nikolaja, čiju je obnovu financirala hrvatska Vlada, i Parohijski dom blagoslovio patrijarh SPC-a.

Naime, Žigmanov je u svojoj odaslanoj poruci putem DSHV-a naveo “muzičke želje” kojima bi kao i Srbi u Vukovaru, Vukovarsko-srijemskoj županiji i drugim županijama te u hrvatskoj Vladi, poželio da Hrvati u Srbiji budu dio vlasti, da sudjeluju u procesima donošenja odluka, da budu pitani za potrebe, da im se državne politike ne miješaju u identitetski prostor, da prestanu biti objekti negativnih označavanja te da se nakon 10 godina napokon započne sa zapošljavanjem u javnom sektoru, ističući pritom da bi tako politike uključivanja Hrvata u srbijansko društvo postale sustavne.

Međutim, čini se da je Žigmanov u svom nastojanju i ambicijama da od tamburaša preraste u vjerodostojnog političara zaboravio kako je upravo ratni zločinac kojeg je Porfirijeva SPC nedavno odlikovala protjerivao nesrpski narod iz Vojvodine, pa tako i Hrvate, se i dalje nekažnjeno u centru vojvođanskog sela Hrtkovci izruguje žrtvama svojih zločina.

Riječ je o Vojislavu Šešelju, političkom “tati i mami” današnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, što u kontinuitetu ratnih zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije predstavlja civilizacijski poraz za društvo u cjelini.

Da podsjetimo, nakon puštanja iz zatvora u Haagu na slobodu pod floskulom teške bolesti, Vojislav Šešelj je u Hrtkovcima kupio kuću. Kuća se nalazi u samom centru sela, svega 300 metara od katoličke crkve svetog Klimenta. Prije nekoliko godina tamo je održan deseti kongres Srpske radikalne stranke na kome je Šešelj ponovno izabran za predsjednika stranke.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon