PONOVNO USPOSTAVLJENO BRATSTVO I JEDINSTVO SRBA IZ HRVATSKE I HRVATA IZ VOJVODINE

Tekst: Panopticum

Foto: NIU HR Subotica

U mjestu Golubić na prostoru dalmatinskog zaleđa gdje su nekada sa svojim vojnim formacijama operirali srpski ratni zločinci poput kapetana Dragana ili Ratka Mladića, organiziran je u četvrtak, 25. kolovoza 2022. znanstveni skup pod nazivom “Srpsko – hrvatski odnosi”, na kojem je parafirana Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije. Skup su organizirali Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada. Slučajno ili ne, istovremeno dok se održava skup u Golubiću, u Srbiji kao i u Hrvatskoj, imamo na stotine, ako ne i na tisuće neprocesuiranih ratnih zločinaca koji slobodno hodaju ovim prostorima.

Međutim, osim agresije Srbije na Hrvatsku u kojoj je stradalo preko 15 tisuća žrtava s nikad izračunatom ratnom, tj. materijalnom štetom, iz Srbije je protjerano 40 tisuća Hrvata, 25 ljudi je ubijeno, do danas ni na jedan način ni na jednom mjestu nema spomena niti bilo kakve komemorativne prakse. Fiktivnom protutežom u kojem se Žigmanovu u Subotici i Vojvodini nudi osnivanje folklorinih i tamburaških skupina, Srbi u Hrvatskoj imaju puno konkretnije političke planove u kojima pod okriljem manjine i SPC čine produženu ruku nikad procesuirane Miloševićeve politike koju trenutno sasvim solidno zastupa predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na tragu tzv. “bratstva i jedinstva” i nečeg što je već više puta viđeno u političkim odnosima deklaraciju su potpisali Milorad Pupovac (SDSS) i Tomislav Žigmanov (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) a dokument će potvrditi tijela jedne i druge zajednice na svojim tijelima, unutar demokratskog procesa.

Tijekom skupa “Srpsko – hrvatski odnosi”, sudionici su se bavili temama vezanim za heroizaciju i političke mitove na prostorima Hrvatske i Srbije, a govorilo se i o poticajima od strane EU-a kako bi se potakao ruralni razvoj Dalmacije. Uz znanstvenike na skupu su prisustvovali predstavnici Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i SDSS-a, kao i drugi politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, te lokalni dužnosnici.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon