TIH ZA UKIDANJE ETIČKOG POVJERENSTVA

Etičko povjerenstvo, tijelo koje imenuje Ustavni sud, a čiji rad je reguliran člankom 103. do 106. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor (NN 104/15) treba ukinuti, mišljenje je Transparency International Hrvatska. Zadatak tog tijela je promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih standarda izbornog procesa, a trebalo bi biti nadstanačko tijelo sastavljeno od pojedinaca od općepriznatog javnog ugleda na čelu s predsjednikom HAZU-a. Vladajuće i oporbene stranke iz prethodnog saziva predlažu po tri svoja predstavnika. Etičko povjerenstvo prvi puta je formirano prilikom provođenja parlamentarnih izbora

tih

Tekst: M. Šamanić

Foto: www.transparency.hr

Etičko povjerenstvo, tijelo koje imenuje Ustavni sud, a čiji rad je reguliran člankom 103. do 106. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor (NN 104/15) treba ukinuti, mišljenje je Transparency International Hrvatska.

ČLANOVI S JAVNIM UGLEDOM

Zadatak tog tijela je promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih standarda izbornog procesa, a trebalo bi biti nadstanačko tijelo sastavljeno od pojedinaca od općepriznatog javnog ugleda na čelu s predsjednikom HAZU-a. Vladajuće i oporbene stranke iz prethodnog saziva predlažu po tri svoja predstavnika. Etičko povjerenstvo prvi puta je formirano prilikom provođenja parlamentarnih izbora 2000. godine kada je usvojen Izborni etički kodeks. Ono donosi Izborni etički kodeks prije početka izborne kampanje, te nadgleda njegovu primjenu prilikom procesa od strane svih političkih aktera, ali i svih onih koji bi mogli utjecati na sam proces.

NAKNADE ZA TELEFONSKE SJEDNICE

Tijekom parlamentarnih izbora 2015. godine trošak tog državnog tijela bio je 97 tisuća kuna. Nadalje, Etičko povjerenstvo nije objavilo javni izvještaj o svom radu, što je bio slučaj 2011. godine. Za provedbu prijevremenih parlamentarnih izbora 2016. godine Ustavni sud Republike Hrvatske imenovao je povjerenstvo 9. kolovoza 2016. godine, a koje se prvi puta telefonski sastalo 15. kolovoza 2016. godine. Zadnju 19. sjednicu održalo je 10. rujna 2016. godine, dan prije parlamentarnih izbora. Naime, 7 članova Etičkog povjerenstva RH za prijevremene parlamentarne izbore 2016. – od 15. kolovoza do 10. rujna 2016. godine održalo je devetnaest sjednica, od toga dvanaest telefonskih.

Za ilustraciju, na prošlim parlamentarnim izborima povjerenstvo je imalo trošak od 97 tisuća kuna, uključujući i putne troškove za jednog člana čiji su troškovi prijevoza iznosili 17 tisuća kuna u brutto iznosu za dolazak na pet sjednica povjerenstva.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon