SUPETAR DOMAĆIN NAJVEĆE MANIFESTACIJE MASLINARA I ULJARA

Tekst: A. Radoš

Foto: S. Grgić Ćurić

Otok Brač nazivaju hrvatskom kolijevkom maslinarstva, a njegova ulja vrhunske kvalitete nedavno su dobila i EU zaštitu izvornog podrijetla. S više od milijun stabala maslina otok Brač najveće je maslinarsko područje u Hrvatskoj, stoga i savršen izbor za 24. Noćnjak – međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara koja se od 5. do 8. svibnja 2022. održava u Supetru u hotelskom naselju Waterman Svpetrvs Resort.

Prezentacija certificiranog Bračkog maslinovog ulja s oznakom izvornosti, dodjela godišnjih priznanja i dodjela šampionskih titula za ulja u rinfuzi i pakovinama – u sklopu kojih se ocjenjuje i ambalaža, sajam maslinarstva i uljarstva, okrugli stolovi, znanstveno stručni skupovi, Wine-oliogastro show, mala škola maslinovog ulja, studijski obilazak Supetra uz praktično maslinarstvo, predstavlja bogati program ovogodišnje manifestacije, koja se na Brač vraća u velikom stilu. Tradicionalno se održava u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i pod pokroviteljstvom nekoliko ministarstava, Hrvatske gospodarske komore i Splitsko-dalmatinske županije, a ove godine i uz pokroviteljstvo domaćina – Turističke zajednice Grada Supetra i Grada Supetra.

Bračko maslinovo ulje 33. je hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, nakon bračkog varenika drugi s ovog otoka. Veliko je to priznanje bračkim maslinarima i otoku na kojem su, pretpostavlja se, prvu maslinu zasadili još stari Grci.

U suradnji s poljoprivrednim zadrugama Postira, Selca, Bol i Milna, zaštitu izvornog podrijetala na razini EU, inicirala je Poljoprivredna zadruga Supetar. Masline se danas na Braču uzgajaju na oko 1,9 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, što je ukupno oko dvije trećine svih poljoprivrednih kultura na otoku. Oblica predstavlja najzastupljeniju sortu maslina na otoku Braču.

Podsjetimo, turisti se s odmora na otoku Braču ne vraćaju kući bez domaćeg maslinovog ulja a šest kilometra duga pješačka staza „Maslinovi puti“, koja počinje i završava u Mircima jedna im je od omiljenijih aktivnosti. Nadalje, Muzej maslinovog ulja obitelji Cukrov u živopisnom Škripu otočka je atrakcija, a već se godinama u listopadu u Postirama organizira Svjetsko prvenstvo u branju maslina. Da zaključimo – ima li ljepše pozivnice za istinske gurmane u ležeran „otočki“ životni stil?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon