CROATIA AIRLINES U POZADINI SMJENE PROF. ALANA UZELCA?

Tekst: B. D.

Foto: UNIZG / CA

Prof. Alan Uzelac s Pravnog fakulteta je u utorak, 22. siječnja 2019. na prijedlog rektora Damira Borasa razriješen iz Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu. Prethodno se usprotivio izmjenama Etičkog kodeksa, a u izjavi za medije progovara o radu Savjeta pod ravnanjem prorektora Ante Čovića. Međutim, moguća pozadina smjene smrdi na upletenost uvaženog profesora u prekooceansku korupcijsku aferu Croatia Airlinesa i tvrtke Networld iz SAD o čemu su već pisali pojedini mediji u Hrvatskoj. Više podataka o tom sudskom sporu koji je domaća zrakoplovna tvrtka izgubila u SAD s troškovima većim od 10 milijuna US dolara može se pronaći na slijedećem linku: https://law.justia.com/cases/federal/district-courts/new-jersey/njdce/2:2013cv04770/293018/44/

Pojedini izvori navode kako je upravo prof. Alan Uzelac, dosadašnji član Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu bio ključni svjedok u američkom sudskom procesu na štetu Croatia Airlinesa, dakle na štetu državnog proračuna.

PROF. UZELAC SURADNIK S OPTUŽENIM U AFERI SPICE

Osoba koja je upletena u sporni događaj oko nadležnosti suda na štetu Croatia Airlinesa i Republike Hrvatske, je profesor Alan Uzelac iz Zagreba. Osim ovog pravosudnog skandala, Uzelac je ostao upamćen i po neuspješnom kandidiranju za EU suca pri sudu u Strasbourgu. Njegovu, možda, najbolju sliku lika i djela daje naziv knjige „Praznine u pravu“ iz 2002. godine u izdanju HHO-a, čiji je koautor s još nekolicinom ispraznih autora s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Obzirom na nejasne motive – zašto se baš on našao kao meritus na Networld-ovoj vručoj američkoj sudskoj stolici – možemo li to nazvati korupcijom? U ovom trenutku nema podataka tko je naručio i platio studiju prof. A.Uzelcu koja je išla na štetu C.Airlines. Uostalom, korupcijska afera Spice ili ona s prodajom Plive, smrde jednakim intenzitetom kao i ova u Croatia Airlinesu. Osim što se cijela Europska unija i svijet čude korupciji i neučinkovitosti hrvatskog pravosuđa, u ovom konkretnom slučaju imamo primjer gdje profesor koji reproducira novi pravnički kadar za popunjavanje najlošije karike hrvatskog društva, direktno sudjeluje u sudskom procesu u stranoj zemlji na štetu Hrvatske!

Nadalje, a obzirom na navedene okolnosti drugo ime koje se spominje u sudskom predmetu Netword – C. Airlines na štetu domaćeg prijevoznika je ime odvjetnika Zorana Markovića, poznatijeg iz korupcijske afere Spice, teške gotovo 400 milijuna kuna.

SPLETKARENJE NA ŠTETU RH

Hrvatska strana, odnosno C.Airlines, je nastojala dokazati sudu u SAD da je sud u Hrvatskoj adekvatan za procesuiranje spora i u tu je svrhu dostavila deklaraciju Danijele Šimunović, odvjetničke vježbenice iz odvjetničkog ureda Lovorke Kušan, danas sutkinje Ustavnog suda RH, koja je navela da bi suđenje bilo pred specijalnim Trgovačkim sudom u Zagrebu, posebno ističući da hrvatski zakon osigurava dolazak na sud svih svjedoka koji žive u Hrvatskoj, što amerčki sud ne može osigurati.

Međutim, tužiteljeva strana, dakle Networld je to osporavala, ističući da se ne može osigurati efikasno i pravično suđenje u Hrvatskoj, jer su Hrvatska i hrvatski pravosudni sistem već desetljećima u krizi, pa bi suđenje trajalo desetak godina. Također je dodano i da je hrvatska Vlada većinski vlasnik C.Airlinesa, pa može utjecati na sud.

U donošenju konačne odluke, američki sud se posebno pozvao na pisano mišljenje prof. Alana Uzelca s Pravnog fakulteta u Zagrebu i već spomenutog odvjetnika Zorana Markovića. Pritom je prezentaciju profesora Uzelca značajno umanjilo isticanje tuženika C.Airlines, da je efikasnost hrvatskog sudstva značajno poboljšana nakon ulaska Hrvatske u EU, te da su mnogi zakoni promijenjeni i usklađeni sa zakonima EU-a. Međutim, ostaje otvoreno pitanje – koji su bili motivi profesora Alana Uzelca i suspektnog odvjetnika Zorana Markovića, inače velikog prijatelja Ive Sanadera, da pljuju po hrvatskom sudstvu i pomažu da se Croatia Airlinesu protuzakonito sudi u Americi mimo odredbi potpisanog ugovora?

Istodobno su mišljenja Marka Baretića s Pravnog fakulteta u Zagrebu, te zajednička deklaracija odvjetničke vježbenice Danijele Šimunović i zagrebačkog odvjetnika Ratka Žurića, u mnogome pobijale ono što je tvrdio profesor Alan Uzelac u korist Networlda. Tako su iznijeti i pozitivni primjeri sudskih sporova stranih kompanija u Hrvatskoj, kao Cortel Corp. v.v. Erste bank, Radeljak v.v. Daymler Craysler Corp. kao i pismena mišljenja Europske komisije o sudstvu u Hrvatskoj.

Međutim, na osnovu tako iznesenih podataka, američki sud je ipak zaključio da suđenje u Hrvatskoj ne može biti vjerodostojno i započeo sudski proces u SAD mimo odredbi ugovora.

POZADINA SUDSKOG ORTAKA OD PROF. ALANA UZELCA

Odvjetnik Zoran Marković je bio uhićen zajedno s bivšim potpredsjednikom Vlade, Damirom Polančecom. Smatra se da je odigrao jednu od ključnih uloga u aferi Spice, financijski teškoj više od 400 milijuna kuna, čiji je konačni cilj bilo preuzimanje kontrole nad koprivničkom prehrambenom kompanijom Podravka. Zoran Marković je i bivši direktor tvrtke Fima Ami na Malti, a i vjenčani je kum Ivanu Šimonoviću, bivšem ministru pravosuđa RH i trenutnom pomoćniku glavnog tajnika UN-a, što cijelom slučaju daje posebnu notu.

Za sada, nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu, sredinom 2016. godine, pola sudionika afere Spice je osuđeno na čelu s Damirom Marincem koji mora namiriti štetu od 65 milijuna kuna, dok je polovica optuženika oslobođena krivnje, među kojima se nalazi i odvjetnik Zoran Marković. Ne ulazeći u detalje nepravomoćne presude, ostaje nejasno, kako su neki od sudionika osuđeni, a oni drugi koji su im „držali ljestve“ – oslobođeni. Slučajno ili ne, suprugu Zorana Markovića, Dubravku Plejić Marković, bivša je ministrica vanjskih i europskih poslova RH, Vesna Pusić, usred sudskog procesa afere Spice tijekom 2015. godine postavila za hrvatsku veleposlanicu i stalnu predstavnicu pri UN-u i OESS-u u Beču.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon