SPOMENIK ZAGREBAČKOM KITU

Tekst: Panopticum

Foto: A. J.

Na području današnjeg Zagreba prije 12-15 milijuna godina nalazilo se Panonsko more, stručnog naziva Paratethys. Na području Podsuseda pronađeni su u drugoj polovici 19. stoljeća ostaci kostura mladunčeta kita koje se vjerojatno nasukalo na obalu mora. Kako je ta vrsta kita do tada bila nepoznata, dobila je prema Zagrebu naziv Mesocetus Agrami ili Zagrebački kit.

Zagrebački kit bio je dugačak samo 6 metara, pa se prema tome zaključilo da se radi o mladunčetu, jer današnji njegovi srodnici dosežu čak i do 30 metara u dužinu. Lijepo sačuvani ostaci skoro čitavog kostura Zagrebačkog kita čuvaju se danas u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju na zagrebačkom Gornjem gradu. Napravljeni su odljevi pronalazaka kostura te je izgled kita rekonstruiran i skulptura Zagrebačkog kita je 2001. godine postavljena u Podsusedu, tamo gdje je davno i plivao.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon