SLUČAJ WAGNER – SPLETKE NA DVORU ZLATE HRVOJ ŠIPEK

Tekst: Panopticum

Foto: L. Hoffmann

Dok kriminal u Hrvatskoj cvjeta zbog čega velik broj građana napušta najmlađu članicu EU, u glavnom sjedištu institucije za suzbijanje kriminala traju borbe prijestolja. Naime, kako javljaju pojedini hrvatski mediji, Mladen Bajić – najpoznatiji penzionirani spletkaroš iz DORH-a, koji očito ima viška radnog vremena, pa osim što se “ukrafnio” viškom kilograma, čini se da uspješno sapuna dasku svojim kolegama u sustavu Državnog odvjetništva na nižim razinama.

Naime, Državnoodvjetničko vijeće (DOV) kaznilo je ukorom nedavno Nikšu Wagnera, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Splitu, i to zbog neurednog obavljanja dužnosti. Slučajno ili ne, vijest o stegovnoj kazni za  zamjenika ŽDO Wagnera dolazi upravo u vrijeme kada se očekuje natječaj za novog šefa Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Wagnerov krimen je što nije svog šefa, županijskog državnog odvjetnika Michelea Squiccimarra izvijestio o razlozima zbog kojih u zakonskom roku od šest mjeseci nije u mogućnosti završiti istragu u jednom predmetu te o potrebi da se donese rješenje o produljenju roka za dovršenje istrage. Nakon više od godine dana od pravomoćnosti rješenja o istrazi, to je učinila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek nakon što ju je županijski državni odvjetnik iz Splita izvijestio o razlozima.

Wagner je u svojoj obrani pri DOV-u naveo kako u konkretnom predmetu koji se vodi protiv djelatnika jedne banke nije došlo do izvještavanja o proteku instruktivnog roka te drži da je zakonodavac bio vrlo optimističan kada je mislio da će se financijsko-knjigovodstveni vještaci posvetiti isključivo nalozima ŽDO i odustati od drugih unosnih prihoda i takva složena vještačenja dovršiti u očekivanim rokovima. Nadalje, Wagner smatra da se u praksi radi o potpuno sporednoj i nebitnoj radnji jer ne može prisiliti vještake i druge da vode računa o instruktivnim i prekluzivnim rokovima.

Prema neslužbenim informacijama mogući motiv za postupanje protiv Nikše Wagnera sadržan je u činjenici kako Michele Squiccimarro nakon 12 godina na čelu splitskog ŽDO-a odlazi u Zagreb budući je nedavno promoviran u zamjenika Glavne državne odvjetnice, što znači da će se u Splitu morati raspisati natječaj za novog županijskog državnog odvjetnika, odnosno, odvjetnicu. Wagner, koji je svojedobno vodio Općinsko državno odvjetništvo, vjerojatno ima ambiciju javiti se na natječaj za voditelja splitskog državnog odvjetništva. Međutim, s ovim ukorom ne može napredovati u službi idućih godinu dana. Kazna je zasad nepravomoćna pa Wagner može iskoristiti pravni lijek i podnijeti žalbu o kojoj odlučuje Vrhovni sud RH.

Povodom toga Nikša Wagner je za Dalmatinski portal dao izjavu koju u cijelosti prenosimo i to kako slijedi:

“Stegovno sam osuđen za neuredno obnašanje dužnosti zato jer u jednom predmetu nisam ispoštovao instruktivan rok, čije propuštanje ne uzrokuje nikakve štetne posljedice nego služi za ažuriranje istrage u predmetu u kojem je istraga vođena uredno i ažurno. Moj krimen je što nisam pisanim putem obavijestio šefa i zatražio dopuštenje za produljenje istrage u inače vrlo složenom predmetu. 

Ovo me podsjeća na situaciju iz 2002. kada sam razriješen s mjesta općinskog državnog odvjetnika u Splitu uz obrazloženje da nisam pitao županijsku državnu odvjetnicu smijem li donijeti odluke koje su ocijenjene ispravnim. 

Pozadina svega je kadroviranje Mladena Bajića i njegova želja da me ovakvom kaznom manjeg značaja onemogući kod skorog natječaja za županijskog državnog odvjetnika jer osuđeni na ukor imaju zabranu napredovanja godinu dana, a on na svim čelnim pozicijama u DORH-u želi svoje ljude. 

Nastavit ću raditi savjesno, prebacivati normu, ali i biti kritičan u vezi svih nezakonitosti i nelogičnosti u radu u službi.”

Podsjetimo, Nikša Wagner iz Dubrovnika više od trinaest godina radi kao zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu, a svojedobno je bio i općinski državni odvjetnik u i Dubrovniku. Odlikovan je kao hrvatski branitelj, a bio je i djelatni časnik, istražitelj u Kriminalističkoj vojnoj policiji, u 72. bojni Vojne policije i pri Upravi vojne policije MORH-a. Osim toga, bio je jedan od šest kandidata za mjesto Glavnog državnog odvjetnika RH 2020. godine kada je na to mjesto nakon natječaja imenovana Zlata Hrvoj Šipek iz Karlovca.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon