JE LI ZA REMETINEC SPREMAN?

Tekst: Mediapress

Foto: J.N./M.V./Nacional/Portaloko/B.V.

Osim koronavirusa, aktualnija medijska tema u Hrvatskoj je ostavka Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, povezana s njegovim članstvom u masonskoj loži Veliki Orijent Hrvatske. Međutim, za razliku od redovnog stanja u hrvatskoj masoneriji, situacija s hrvatskim glavnim državnim odvjetnicima puno je ozbiljnija.

Naime, posljednjih tjedana svjedoci smo nesvakidašnjih medijskih skandala u čijem fokusu su se našli nelustrirani pripadnici DORH-a u liku i djelu bivših glavnih državnih odvjetnika s članskom iskaznicom SKJ, a u razotkrivanju svoje komunističke prošlosti iz mladih dana nije pošteđen ni novi predsjednik Republike Hrvatske. Nažalost, sve njih zajednički povezuje dugogodišnji utjecaj na medije kao nezaobilazni faktor kojeg su imali na raspolaganju u svom dugogodišnjem djelovanju.

HOTELSKA SLIKOVNICA

Kao dokaz takvog razarajućeg djelovanja putem medijskog prostora ovom prilikom donosimo primjer na koji način funkcionira visokopozicionirani pripadnik DORH-a, u liku i djelu nekadašnjeg Glavnog državnog odvjetnika, gospodin Mladen Bajić. Naime, nekom slučajnošću isti je tijekom mjeseca rujna 2019. godine snimljen u svom omiljenom hotelu “Palace” u Zagrebu u društvu novinarke jednog hrvatskog tjednika kako joj tom prilikom uručuje, a nakon toga je gotovo sat vremena “brifira”, što ona neumorno bilježi na isti dokument dobiven od uvaženog pripadnika DORH-a. Iz priloženih fotografija može se primjetiti kako se Mladen Bajić u proteklom vemenu prilično “podebljao” u broju kilograma. Kao rezultat susreta Mladena Bajića s pripadnicom sedme sile na novinskim kioscima nekoliko dana kasnije, preciznije 1. listopada 2019. godine, osvanula je naslovnica s temom razgovora iz zagrebačkog hotela s početka našeg teksta.

OSVETOLJUBIVI “ŠUPLJI ZUB”

Za razliku od motiva i mogućih razloga postupanja aktivnog djelanika DORH-a, ovom prilikom ne bi trebalo istom mjerom osuđivati postupanje predstavnice medija, obzirom na njeno opće društveno poslanje izvještavanja javnosti. Međutim, postupak manipuliranja određenom državnoodvjetničkom dokumentacijom u smislu utjecaja na tijek otvorenog pravosudnog procesa putem medija, više nego očito, gospodina Mladena Bajića, za svaku je osudu i pokretanje sasvim izvjesnih sankcija koje predviđa kazneni zakon, a posebno na okolnost mogućeg trgovanja utjecajem. Ne ulazeći u meritum sudskog postupka i ne ocjenjujući je li netko kriv ili nije, navedeno postupanje pripadnika DORH-a samo oslikava izrazito negativno stanje hrvatskog pravosuđa čiji je Mladen Bajić sastavni dio. Osim toga, kao i uz bojazan neizvjesnosti statusa krunskog svjedoka u sudskom postupku ratnog zločina, kao okidač djelovanja Mladena Bajića mogli bi se pronaći i osobni razlozi, obzirom da je dugi niz godina etiketiran slikovitim nadimkom “šuplji zub” od osobe kojoj je odlučio posvetiti naslovnu stranicu tiskanog i internetskog izdanja hrvatskog tjednika. Iz svega bi se moglo zaključiti kako bi se ovim slučajem Mladena Bajića u najmanju ruku trebao pozabaviti odjel za unutarnji nadzor DORH-a, a u konačnici i saborski Odbor za nacionalnu sigurnost kao i Odbor za suzbijanje korupcije.

UMOĆEN I U DRUGIM POSTUPCIMA

Mutno postupanje zamjenika Glavnog državog odvjetnika Mladena Bajića sigurno ne predstavlja oubičajeni i transparentni način komunikacije koji oslikavaju civilizirana i demokratska društva zemalja EU, a i šire. Tim više, zato što DORH posjeduje diplomiranu novinarku zaposlenu na mjestu glasnogovornice. Međutim, čini se da je delikatnost teme bila očita prepreka i razlog da se službena glasnogovornica DORH-a zaobiđe u komunikaciji s medijima.

BAJIĆ TEŠKO MOŽE IZBRISATI SVOJU PROŠLOST

Nažalost, otkriveno postupanje Mladena Bajića u ovom konkretnom slučaju nije nikakva novost. Njegovo ime moguće je pronaći na internetskim stranicama Wikileaksa u trenucima dok predaje raport jednom stranom veleposlaniku akreditiranom u Republici Hrvatskoj, zatim u aferi Emporion gdje pogoduje i služi za utjerivanje dugova ZAMP-a, te u službenim policijskim zabilješkama operativne akcije pod kodnim nazivom “Juda”. Nadalje, ime Mladena Bajića nalazi se i u sudskim spisima kaznenih postupaka protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a kojeg trenutni stanovnik Remetinca dovodi u vezu s primanjem nedozvoljenog dara u vidu dvije vrijedne umjetničke slike. Iako mnogobrojni sudski postupci već godinama zabavljaju hrvatsku javnost, zasad nisu otvorili ozbiljnu kaznenu odgovornost nekog od viših pripadnika DORH-a, osim slučaja sasvim irelevantne i marginalne Željke Pokupec kao pripadnice bunga bunga kluba lokalnog zagrebačkog odvjetništva.

TREBA LI RESETIRATI DORH?

Mladen Bajić će proslaviti ove kalendarske godine 70 rođendan i ispunjava sve uvjete za umirovljenje, međutim kao i uslučaju njegovog prijatelja iz Belaja, Dragana Novosela, ne razmišlja o penzioneskim danima koji bi trebali uslijediti. U ovim trenucima Državnoodvjetničko vijeće (DOV) je zaključilo natječaj za mjesto Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske čiji izbor i imenovanje se očekuje u Saboru RH tijekom mjeseca svibnja 2020. godine. Do tada operativnu funkciju prve osobe DORH-a obnaša Zlata Hrvoj-Šipek, poznatija kao bliska prijateljica sutkinje zagrebačkog Visokog trgovačkog suda, prokazane za sigurnosnu prijetnju Republici Hrvatskoj, a po kojoj taj isti DORH nije pokrenuo apsolutno nikakve istražne radnje, dok je ista za razliku od DORH-a ucjenjujući izdavača koji je objavio medijske napise o njoj i njenom radu, i to s budućim ishodom sudskih postupaka na njenom sudu, uspjela ukloniti medijski sadržaj s njegovih internetskih stranica. Usprkos tome, još uvijek smo daleko od spoznaje kada i s kojim stručnim kadrom resetirati DORH?

POVIJEST HRVATSKE PRAKSE DILANJA DOKUMENATA

Osim spomenutog Mladena Bajića, praksi dilanja državnih dokumenata medijima nisu odoljeli ni drugi hrvatski pripadnici društvene i državne elite. Najpoznatiji primjer je jedan od nasljednika prvog hrvatskog predsjednika koji je često optuživan da je predavao Haagu i novinarima arhivsku građu s Pantovčaka da bi usput zaštitio sebe, a optuživao druge i to iz stranačkih redova svojih političkih neistomišljenika. Nadalje, radikalan primjer dilanja državnim dokumentima iz večernje škole Mladena Bajića čini i osoba koja u svom CV-u ponosno ističe funkciju ministra pravosuđa RH, a sada se nalazi na mjestu predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske i savjetnika Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku, a koja je također predala medijima na objavljivanje ultratajne dokumente višegodišnjeg prisluškivanja Miloševića od strane CIA-e i HIS-a s najvišom oznakom tajnosti SAD-a i Republike Hrvatske. Nadalje, isti majstor dilanja dokumenata medijima s diplomom sveučilišta Georga Sorosa ostao je ubilježen u arhivima MKSJ/ICTY u Haagu kao osoba koja je u ime i za račun RH dostavila Žalbenom vijeću Haškog suda dokumentaciju s pravosudnom podvalom u obliku krivotvorenog izvješća MUP-a temeljem kojeg su u Haagu umjesto zločinaca okončali nedužni ljudi s dugogodišnjim kaznama zatvora.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon