POSTOJE LI PRIKRIVENI MOTIVI POKRETANJA POSTUPKA RAZRJEŠENJA DRAŽENA JELENIĆA?

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Video: Ž. Peratović

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) pokrenulo je u srijedu, 28. travnja 2021. stegovni postupak protiv zamjenika Glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića koji je zbog članstva u masonskoj loži u veljači 2020. godine podnio ostavku na čelu Državnog odvjetništva RH. Iako je Jelenić nekad i sam bio predsjednik DOV-a, u izjavi za medije bivši Glavni državni odvjetnik ocijenio je da nije kriv za stegovno djelo zbog kojeg je protiv njega nakon više od godinu dana pokrenut postupak na zahtjev glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, zbog sumnje da je svojim ponašanjem suprotno načelima Etičkog kodeksa nanio štetu ugledu državnog odvjetništva. Zahtijevajući privremeno udaljenje Dražena Jelenića od obavljanja dužnosti, Zlata Hrvoj Šipek je predložila DOV-u izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti, što u završnici predstavlja uvod u izvanredni otkaz.

Međutim, nezavisni analitičari ukazuju na mogućnost da je nekadašnji Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić smjenjen sa svog položaja u pokušaju sprečavanja procesuiranja zločina Udbe. Naime, jedno od iznenađenja stegovnog postupka pri DOV-u predstavlja zastoj u postupanju kojim je Glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek zatražila pokretanje postupka nakon više od godinu dana od otkrića da je Jelenić bio član masonske lože. Stavljajući to u kontekst vremenske podudarnosti nedavnih političkih događaja oko natječaja za izbor predsjednika Vrhovnog suda RH moglo bi se zaključiti kako postoji moguća povezanost javnih kritika na izbor Glavne državne odvjetnice od strane predsjednika RH i posljednjeg postupanja šefice DORH-a.

Da posjetimo, predsjednik Republike Hrvatske je u petak, 23. travnja 2021. na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca, po prvi put jasno potvrdio da njegova namjera da na čelo Vrhovnog suda dovede Zlatu Đurđević motivirana sprječavanjem novih izručenja udbaških ubojica Njemačkoj iako te ubojice naziva tek džeparošima. Iako je predsjednik RH izjavio kako nikoga ne misli pomilovati, u prilogu teksta donosimo video novinara Željka Peratovića nedavno objavljen na internetskoj platformi YouTube na tu temu a u kojem su prikazani i dijelovi predstavke osuđenog šefa Udbe Zdravka Mustača a koja predstavlja mogući temelj svega ovoga što trenutno predsjednik RH Zoran Milanović pokušava sa Vrhovnim sudom Republike Hrvatske. Novi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda RH, a koji završava ovih dana, Državno sudbeno vijeće (DSV) raspisalo je 31. ožujka 2021. godine.

Komentirajući posljednje prijepore na relaciji Banski dvori – Pantovčak s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, predsjednik vlade Andrej Plenković je u izjavi za medije u četvrtak, 29. travnja 2021. naveo da Milanović očito mora vratiti dugove onima koji su ga birali te da čini nešto što predsjednik ne bi trebao činiti. Bilo kako bilo, čini se da je Hrvatsku napustila nekadašnja harmonija krhke demokracije te da bi ovogodišnji lokalni izbori mogli postati uvertira za prijevremene parlamentarne izbore.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon