DORH: ŠEST KANDIDATA ZA BR. 1.

Tekst: B. D.

Foto: Panopticum

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) uputilo je u utorak, 21. travnja 2020. Vladi listu kandidata koji su se javili na javni poziv za funkciju glavnog državnog odvjetnika. Naime, od 19. veljače, kada je Dražen Jelenić odstupio zbog masonske afere, DORH vodi prva zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj Šipek. Na javni poziv DOV-a stiglo je šest prijava. Kraći CV svakog od kanditata za čelno mjesto DORH-a donosimo u nastavku teksta.

Marija Cvitanušić je odvjetnica iz Zagreba. Prije nekoliko godina kandidirala se sutkinju Vrhovnog suda RH, a konkurirala je i za mjesto ravnateljice rehabilitacijskog centra Biokovka. Javno nije objavljeno puno podataka o njezinom radu, no prema dostupnoj Sudskoj praksi njezin odvjetnički ured u zagrebačkoj Ilici bavi se kaznenim i građanskim pravom.

Zlata Hrvoj Šipek, dugogodišnja je zamjenica glavnog državnog odvjetnika. U dva navrata bila je i predsjednica Državnoodvjetničkog vijeća (DOV). Početkom 90-tih Hrvoj Šipek radila je u javnom pravobraniteljstvu u Karlovcu. Karlovčani kažu da je zločesta i radišna, te da je za vrijeme domovinskog rata kupila stan od poznatog karlovačkog odvjetnika Đorđa Sarape koji je pobjegao u Srbiju. Stan je prepisala kod notara u Mađarskoj, dakle na neutralnom terenu, budući se gospodin Sarapa nije mogao pojaviti u Hrvatskoj. Trenutno je od Dražena Jelenića kao v.d. preuzela vođenje DORH-a i slovi kao glavni favorit premijera Andreja Plenkovića.

Nikša Wagner iz Dubrovnika jedanaest godina radi kao zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu, a svojedobno je bio i općinski državni odvjetnik u Splitu i Dubrovniku. Odlikovan je kao hrvatski branitelj, a bio je i djelatni časnik, istražitelj u Kriminalističkoj vojnoj policiji, u 72. bojni Vojne policije i pri Upravi vojne policije MORH-a.

Marko Bonifačić bio je vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, potpredsjednik Središnjeg odbora Liberalne stranke i pravni savjetnik HHO-a i odvjetnk. U svojoj karijeri se bavio građanskom granom prava i to posebno zaštitom vlasništva, a u javnim istupima i radovima ukazivao je na zaštitu ljudskih prava.

Veljko Miljević, dugogodišnji je zagrebački odvjetnik i najbolji student u povijesti Pravnog fakulteta u Zagrebu s prosjekom ocjena – odličan.  Bio je član Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), a početkom 90-tih bio je potpredsjednik Srpske narodne stranke.

Mladen Dragičević  zagrebački je odvjetnik od 1993., a njegovo odvjetničko društvo se bavi sa svim granama prava, s posebnim naglaskom na trgovačko i građansko pravo, preuzimanja i spajanja, energetiku, pomorsko, bankarsko, radno te pravo osiguranja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon