SIMBOLI KVARNERSKOG NEBA – OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN STRVINARA UZ NAJAVU ZAŠTITE BJELOGLAVOG SUPA

Tekst: Panopticum

Foto: Beli Visitor Centr

I ove godine prigodnim programom u mjestu Beli na otoku Cresu u Centru za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove obilježen je Međunarodni dan strvinara koji se tradicionalno održava prve subote u mjesecu rujnu. Posjetitelji su se u dva dana tijekom vikeda, 3. i 4. rujna 2022. mogli upoznati s bjeloglavim supovima – najvećom pticom hrvatskog neba.

Da podsjetimo, bjeloglavi supovi su  strvinari i predstavljaju izuzetno važan dio ekosustava kao skupina ptica koja se hrani uginulim životinjama s rasponom krila do 2,70 metara, dužinom od oko 1 metar i  s prosječnom težinom oko 10 kilograma te životnim vijekom od oko pedeset godina. Bjeloglavi sup dostiže maksimalnu brzinu leta od 120 km/h, a poseban je jer podiže gnijezda na okomitim stijenama, ponekad i samo deset metara iznad mora. Prema supovima odavna postoji niz izvornih toponima: npr. vrhovi Supovica i Supjak, Supele, Supelna draga, itd.

Procjenjuje se kako kvarnerska populacija supova broji oko 130 parova, a budućim projektima zaštite ove vrste namjerava se riješiti najveći problemi s kojima se suočavaju. Naime, osim na Cresu planira se izgradnja još jednog hranilišta na Krku, a HEP planira na 200 srednjonaponskih stupova na kvarnerskim otocima i Učki primijeniti mjere zaštite ptica od strujnog udara. Također, radit će se na sprječavanju trovanja supova olovnim streljivom i otrovnim mamcima za divlje alohtone životinje. Među lovcima će se promicati korištenje bezolovnog streljiva, a među stočarima zaštita stada ovaca od čagljeva korištenjem ograda i pasa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon