ŠEST MITOVA O MUŠKOM ZDRAVLJU ILI ZAŠTO MUŠKARCI NE PLAČU?

Tekst: I. Popović

Foto: Virtualna ordinacija

Studeni je mjesec posvećen muškom zdravlju. Zbog niza osobnih i okolišnih čimbenika, mentalno i tjelesno zdravlje muškaraca lako postane narušeno. Neki od najčešćih zdravstvenih rizika kod muškaraca su srčane bolesti, zatim respiratorne bolesti, ozljede i nesreće, bolesti jetre, dijabetes, alkoholizam, depresija i spolno prenosive bolesti.

Proveli smo kratko istraživanje sa 70 muškaraca mlađih od 50 godina i saznali kako 20 posto njih nikad nije bilo na sistematskom ili preventivnom pregledu, 61 posto nikad nije bilo na pregledu madeža, a kad se informiraju o nekom zdravstvenom pitanju najčešće pitaju liječnika ili pretražuju Internet.

U tekstu donosimo najčešće mitove o zdravlju muškaraca i poziv na online panel raspravu koja će se održati u utorak, 9. studenog 2021. godine.

NAJČEŠĆI MITOVI O MUŠKOM ZDRAVLJU

MIT 1 – Nošenje šešira/kapa uzrokuje ćelavost?

“You can leave your hat on! – šeširi ili kape ne utječu na pojavu ćelavosti. Opadanje kose kozmetički je, ali i zdravstveni problem kod žena i muškaraca, premda češće pogađa muškarce srednje dobi. Ćelavljenje kod žena i muškaraca naziva se alopecija, a radi se o gubitku kose koji uzrok ima u genetici, bolesti i linegativnim utjecajima iz okoline.

MIT 2 – Muškarci ne moraju nanositi sredstva za zaštitu od sunca?

UV zračenje jednaku štetu čini koži muškarca i žene. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) broj osoba oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 926 novooboljelih osoba, od čega 501 muškaracte 425 žena.

MIT 3 – Ako ne možeš pustiti bradu, to znači da imaš manjak testosterona?

Čimbenici koji utječu na sposobnost „uzgajanja“ brade su genetika, dob, rasa, alopecija areata iznačajno niska razina testosterona. Testosteron je razlog zašto muškarci, ali i neke žene, imaju bradu, razvijenije mišiće, dublji glas i tako dalje. No, to nije odlučujući faktor zašto neki muškarci ne mogu imati bradu.

MIT 4 – Depresija i tuga karakteristike su slabića?

I žene i muškarci mogu patiti od depresije. Međutim, njihovi simptomi ovisno o spolu imaju tendenciju varirati. Naime, u muškaraca depresija se češće može očitovati u simptomima poput netrpeljivosti, agresivnosti i razdražljivosti, nesanice, bolova u prsima, poteškoća s probavom i slično.

MIT 5 – Svaki muškarac hrče?

Postoji uzrečica: “Smij se i s tobom će se smijati cijeli svijet. Hrči i spavat ćeš sam”. Hrkanje nije smiješno, pogotovo ne onima koji zbog toga noćima ne spavaju ili se bude zbog nedostatka zraka. S obziromna to da može dovesti do ozbiljnih poremećaja srčano žilnog i dišnog sustava, ali i ozbiljnih problema u odnosima među ljudima i unutar obitelji, ne smije ga se negirati niti podcjenjivati.

MIT 6 – Normalno je da mi se nekad ne može dići?

Povremeni problemi s erekcijom nisu nužno razlog za zabrinutost. Ponekad su oni posljedica prekomjerne konzumacije alkohola, stresa, umora ili obične prepirke s partnerom. Međutim, ukoliko ovaj problem ometa vaš seksualni život više od 50 posto vremena, onda postoji fiziološki ili psihološki problem koji treba liječiti.

ONLINE PANEL RASPRAVA

U utorak, 9. studenog 2021. u 17.30h , u društvu muških liječnika ćemo porazgovarati o muškom zdravlju. Neka od pitanja o kojima će biti riječ su:

  • Kako razgovarati tjelesnomimentalnomzdravlju?
  • Zašto su važni preventivni pregledi?
  • Kako se muškarci najčešće informiraju o zdravlju?
  • Koje su najčešće zdravstvene navike naših muškaraca?

Razgovor o zdravlju, kao i uvođenje zdravi(ji)h navika nije jednostavno. Međutim, gosti na panel raspravi će predstaviti istine iza popularnih mitova. Panel rasprava će se prenositi uživo na sljedećim kanalima:

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon