ŠAPAT UNIVERZUMA

Tekst: Nikola Šimić Tonin

Foto: Ana Stjelja

Poema (grč. ποίημα: pjesma, pjesnička tvorevina), naziv za veću pjesmu ili spjev lirsko-epskoga karaktera. Ana Stjelja: Šapat Univerzuma / Whisper of the Universe, Published on Jan 7. 2023., Poema o Nikoli Tesli / Poem on Nikola Tesla., Knjiga se objavljuje povodom 80 godina od smrti Nikole Tesle (1856. -1943)., The book is published on the occasion of the 80. – thanniversary since the death of Nikola Tesla.

Šapat Uneverzuma, Ane Stjelje, nije šapat, glasan je to poetski trag u beskraju, koji odzvanja Univerumom. Pisati o Tesli, poeti znanstvenosti, izuzetan je i hrabar pjesnički čin, čin hrabrih, čin izuzetnih, čin koji ih i čini izuzetnim. Pisati u formi poeme, kraljice poezije, krunjenje je Ane Stjelje, krunom iste, krunom Kraljice Poeta, izvedbom ove poeme, kojom doziva ovoga izuzetnoga čovjeka za kojega se s pravom govori da nije od ovoga svijeta, čovjeka koji nadilazi svjetove, čovjeka Univerzuma, Univerzum je On sam., univerzum znanosti, svjetlo dato Svijetu. Velikan među velikima.

Poemom o njemu na zvjezdanome poetskome nebu Ana Stjelja potpisala je još jednu poetsku zvijezdu izuzetnoga i trajnoga, neugasivoga sjaja.

(…) A možda su Te ipak oblaci spustili / kroz kiše, kap po kap / sve dok se voda nije izlila / i uz glasan huk / počela padati niz vodopade Nijagare…

„U bljesku svesne svetlosti, ljubavlju večnog žara istine rodila se ova poema. Šapat Univerzuma je slika Tesline duše iznutra, svetlost čovečanstvu koje danas traži novu veru za istog Tvorca.”

Tesla je Duhovni naučnik, Ana je svečenica poezije Tesline svezemaljske Duhovnosti.“ – Prof. dr. Velimir Abramović.

Hej Ti čovječe jedinstveni… – Doziva Ana Teslu. Razgovara sa sjenama Univerzuma. Razgovara sa svjetlošću materije jedino trajnom i neuništivom po Tesli.

Za mene, Univerzum je jednostavno velika mašina koja nikada nije postala i nikada neće nestati. – Nikola Tesla.

(…) Dok je Tvoj razum koračao / ulicama Njujorka / Tvoja je duša lutala / kamenim krševima Like

Kao da joj se odazvao sam Tesla: „Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.“ Ana Stjelja promatranjem odgovori poemom. Spomenik knjigom, poetskim spomenikom sebi i poeti znanstvenosti i ljudskosti, Nikoli Tesli.

Tvoj hod je ostavio trag na zemlji / Tvoj glas još uvijek odzvanja / mračnim tunelima / nepreglednoga Univerzuma…

Moj mozak je samo prijemnik. U svemiru postoji jezgro iz kojeg crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nisam pronikao u tajne ovog jezgra, ali znam da postoji. – Nikola Tesla.

Tajna ove poeme Ane Stjelje možda se i krije u toj jezgri, iz koje je uspjela zahvatiti stihove i upjesmiti ih, upoemiti, svrstati se u rijetke koji dohvatiše tu jezgru, nevjerojatnim talentom, čistinom duše i toplinom srca.

Pjesnikinja Ana Stjelja nastavi svoj razgovor s Teslom: Reci nam / zar nije etar ipak / samo šapat Univerzuma?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon