RIJEČKI HKD POSTAO PRODUKCIJSKI CENTAR VIRTUALNE STVARNOSTI

Tekst: A. Bernard

Foto: HKD

Od 2022. godine plesna mreža Aerowaves ustanovila je svoj novi produkcijski centar u Hrvatskom kulturnom domu (HKD) na Sušaku. Ovaj pionirski projekt bavi se produciranjem snimanja i prikazivanjem predstava u tehnici virtualne stvarnosti.

Projekt je podržao Perform Europe koji financira Europska unija i koji za cilj ima promišljati prekograničnu prezentaciju izvedbenih umjetnosti na inkluzivniji, održiviji i uravnoteženiji način.

Podsjetimo, HKD je početkom 2021. godine bio prva institucija u Hrvatskoj, a moguće i u Europi, koja je prikazala dvije predstave snimljene u ovoj tehnici. Turnejom se želi doprijeti do mjesta koja nemaju tehnički kapacitet za organiziranje izvedbi u živo te do raznolikog spektra gledatelja s malo ili nimalo prijašnjeg kontakta sa suvremenim plesom ili novim tehnologijama. Produkcija u VR tehnici snima i u opuštenom intimnijem okruženju prikazuje tako snimljene predstave grupama gledatelja putem VR tehnologije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon