PUČKA PRAVOBRANITELJICA OTVORILA PREDMET UHIĆENIH DRŽAVLJANA RH U ZAMBIJI

Tekst: Ombudsman/Panopticum

Foto: HRT/Grad Zagreb

Za razliku od svoje prethodnice koja se uhljebila u redovima gradske uprave Zagreba na čelu s Tomislavom Tomaševićem iz platforme Možemo!, Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter je, nakon niza različitih i nepotpunih informacija koje se pojavljuju u javnosti, otvorila je u petak, 13. siječnja 2022. predmet o slučaju osmero hrvatskih državljana uhićenih u Republici Zambiji koje Zambija tereti za kazneno djelo trgovine ljudima (djecom) u pokušaju. U Hrvatskoj se pri tome u javnosti raspravlja o postupku međudržavnog posvojenja djece iz DR Kongo, kao države koja nije potpisnica Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi međudržavnim posvojenjem (tzv. Haška konvencija).

Pučka pravobraniteljica u ovom trenutku prikuplja informacije od Ministarstva vanjskih i europskih poslova o postupanju prema državljanima Hrvatske koji se nalaze u inozemstvu, uključujući o tome hoće li nadležnim tijelima u Republici Zambiji učiniti raspoloživim sve potrebne informacije, ako se potvrdi da su ovi parovi u Hrvatskoj prošli potrebnu proceduru koja je bila na snazi u trenutku kada su regulirali posvojenje.

Također od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prikuplja informacije o tome je li Hrvatska adekvatno regulirala postupke ove vrste međudržavnog posvojenja te kako su građani bili o toj regulaciji informirani, kao i informacije o statusu ovih osmero državljana u tom postupku te njihovim i obvezama centara za socijalnu skrb. Također je istaknula potrebu da se medijima i javnosti dostavljaju cjelovite i točne informacije, uključujući o proceduri koja je vrijedila u datom trenutku.

I konačno, ovaj slučaj na internetu je izazvao niz komentara i objava koji potiču na diskriminaciju te predstavljaju govor mržnje, neke moguće i govor mržnje kao kazneno djelo, i u kojima se otkrivaju osobni podaci, pa i brojevi i datumi izdavanja putovnica. Zato je pravobraniteljica od Vijeća za elektroničke medije i Agencije za zaštitu osobnih podataka tražila informacije o njihovom eventualnom postupanju u ovom kontekstu, dok je o relevantnom obavijestila i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Međutim, Pučka pravobraniteljica Šimonović Einwalter, koliko je vidjivo iz službenog priopćenja njenog ureda, nije kao polaznu točku svoje nove misije uzela suspektno nastajanje dokumentacije posvajatelja po hrvatskim sudovima i ostalim institucijama te tijek i modus operandi za još neutrvrđen broj djece iz Konga koji je već pristigao u Hrvatsku već ju zanimaju periferne stvari, iako zakonski osnovane, koje su uglavnom hrvatski mediji prenjeli sa zambijskih portala.

Povodom toga zli jezici u MVEP-u već propitkuju najnoviji nastup hrvatskog Ombudsmana na način da li ured hrvatskog pravobranitelja u Zagrebu vodi Tena Šimonović Einwalter ili njena majka Dubravka Šimonović iz New Yorka koja prema dostupnim međunarodnim izvorima ima dodirnih točaka sa Sorosevim fondacijama. Slučajno ili ne, DORH kao ni SOA, zasad ne pokreću istrage niti objavljuju imena hrvatskih državljana koji su u Republici Hrvatskoj zaduženi kao Sorosevi blagajnici kroz čije ruke je posljednjih desetljeća prošao golem neevidentiran novac, uglavnom u gotovinskim iznosima.

Zaključno, prema neslužbenim podacima u Hrvatskoj je u zadnje tri godine seksualno zlostavljanje djece poraslo za preko 60 posto. Hrvatska javnost bi voljela vidjeti da pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter ili njena kolegica Helenca Pirnat Dragičević toj temi ubuduće posveti barem malo ljudske pažnje.
 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon