RASVJETLJAVANJE SLUČAJA KONGO: SJEDNICA SABORSKOG ODBORA ZA OBITELJ SREDINOM SIJEČNJA 2023.

Tekst: Panopticum

Foto: IN portal

Kako se neslužbeno može saznati, Vesna Vučemilović, predsjednica Saborskog odbora za obitelj, mlade i šport koja je zbog međunarodnog skandala u kojem se našla Republika Hrvatska u slučaju posvojenja djece iz Konga zatražila održavanje sjednice odbora, uskoro bi mogla javnosti prezentirati točan termin zasjedanja Odbora. Naime, prema riječima tajnice Odbora Zore Vukoja, sjednica povodom uhićenih hrvatskih građana u Zambiji optuženih zbog traffickinga maloljetne djece iz Konga održati će se najvjerojatnije u ponedjeljak, 16. siječnja 2023., odnosno od trenutka kada Hrvatski sabor započinje redovito godišnje zasjedanje.

Osim članova Odbora za obitelj, mlade i sport kojeg sačinjavaju Vesna Vučemilović kao predsjednica, zatim potpredsjednik Kajtazi Veljko te članovi Bedeković Vesna, Brčić Luka, Budalić Ivan, Ante Deur, Jeckov Dragana, Kekin Ivana, Marić Andreja, Marko Milanović Litre, Murganić Nada, Nikolić Romana, Šimunić Irena, Marko Sladoljev i Dorotea Pešić-Bukovac na sjednicu će biti pozvani predstavnici MUP-a, SOA-e, DORH-a, nadležnog ministarstva kao i pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske.

U djelokrug rada Saborskog odbora za obitelj, mlade i šport između ostalog spadaju poslovi utvrđivanja i praćenja provođenja politike, a u postupku donošenja zakona i drugih propisa Odbor ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela u područjima koja se odnose na:

  • brak, obitelj i skrbništvo, posebnu zaštitu djece i materinstva i mladih
  • kvalitetu života mladih i njihovo sudjelovanje u svim djelatnostima društva
  • zaštitu djece i mladih od svih oblika ovisnosti
  • planiranje obitelji i demografsku obnovu
  • šport

Podsjetimo,  temeljem očigledno krivotvorenih rješenja o usvajanju djece iz Konga hrvatski sudovi izdali su rješenja na temelju kojih su afrička djeca dobila domovnicu, OIB, putovnicu, jednom riječju hrvatsko državljanstvo. Dakle, djeca iz Konga da dobiju hrvatsku domovnicu moraju dobiti državljanstvo RH a tko je to odobrio unutar hrvatskih institucija i temeljem kojih dokumenata zasad ostaje enigma.

Trenutno je poznat samo podatak kako su Općinski sudovi u Varaždinu i u Zlataru, inače omiljene pravosudne destinacije DORH-a, donosili rješenja “posvojiteljima”. Očito neka od pitanja s kojima će pozabaviti Saborski odbor kojim predsjeda Vesna Vučemilović biti će kakve veze imaju ti hrvatski sudovi s “posvojiteljima” i otkud su se baš među njima našli manji sudovi u Varaždinu i Zlataru?

Bilo kako bilo, u javnosti ostaje sumnja, a obzirom na suspektno stanje u hrvatskom pravosuđu, nije li možda jedina poveznica da se na spomenutim sudovima mogli “dogovoriti” svi detalji oko papira koji su poslužili kao osnova za daljnju proceduru posvajanja u drugim državnim tijelima RH?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon