PROTUZAKONITOSTI U MZO I MK RH?

Tekst: B. D.

Foto: MZO / MK

Osim što hrvatsku javnost trenutno trese afera lažnih diploma inicirana iz Ministrastva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (MZO) na čijem je čelu ministrica Blaženka Divjak, i samo njeno ministarstvo kao i Ministarstvo kulture kojim rukovodi Nina Obuljen-Koržinek, potresa afera protuzakonitih imenovanja za članove Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog prava i srodnih prava pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV). Naime, Blaženka Divjak je još koncem 2018., a Nina Obuljen-Koržinek početkom 2019. godine upozorena na dugogodišnju nezakonitost u imenovanjima predsjednice i člana Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog prava i srodnih prava, uz očekivanje da se konačno postupi sukladno čl. 164. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Zasad ignoriranje obje ministrice je u suprotnosti s načelima Vlade Republike Hrvatske, a čije su članice, koja je odgovorna za svoj rad Hrvatskom saboru, sukladno čl. 115. Ustava RH (NN 28/01).

ČINJENICE

Naime, riječ je nezakonitom izboru Tajane Tomić  za člana Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog prava i srodnih prava (u dva mandata po četri godine), a prije nje Romane Matanovac Vučković za predsjednicu istog Vijeća, obzirom da su obje u vrijeme imenovanja bile zaposlenice u državnom tijelu, odnosno u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV), što je čl. 164. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima zapreka za imenovanje. Dekan Pravog fakulteta u Zagrebu Igor Gliha u svojoj knjizi Zakon o autorskom i srodnim pravima (str. 174.) također to potvrđuje.

UPOZORENJA NA ČEKANJU

Na inicijativu predstojnika Ureda predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Vesna Bedeković još je tijekom 2017. godine  zatražila je od ministrice Blaženke Divjak, da sukladno njenoj nadzornoj ovlasti nad radom DZIV-a, ispita navedenu nezakonitost. Osim toga, bivši ravnatelj DZIV-a Željko Topić i Romana Matanovac Vučković kao njegova tadašnja zamjenica (2005-2008.) u potpunosti su ignorirali i preporuke glavnog pravnog savjetnika Patrick Boirona iz CARDS programa br. 96-022, koji je pratio izbor za Vijeće stručnjaka, koji je predlagao da Matanovac Vučković dade ostavku na navedeno mjesto predsjednice Vijeća stručnjaka. I to ne samo zato što je bila zaposlenica u DZIV-u, što je po čl. 164. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima prepreka za imenovanje, već i zato što je prethodno radila u Hrvatskom društvu skladatelja (HDS)– službi ZAMP, na čije cjenike Vijeće daje mišljenje, što je predstavljalo sukob interesa i kako je Boiron višekratno iznosio, takav izbor ne bi ni slučajno mogao proći u Francuskoj/Parizu, od kuda je došao. Nadalje, kako neslužbeno saznajemo iz MZO protiv bivšeg ravnatelja DZIV-a, Željka Topića ponovo je zatražena provjera njegove suspektne diplome izdane na Sveučilištu u Banja Luci obzirom na moguću opstrukciju istrage iz 2012. godine, međutim umjesto da ministrica samostalno postupi po prijavi, istu šalje u DZIV na daljnje postupanje.

JOSIPOVIĆEVA ŽENA ZA SVE

Od svih suspektnih imena posebno strši ime Romane Matanovac Vučković. Uvidom u dostupne podatke Matanovac Vučković  je izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu  na katedri za Građansko pravo koju vodi Tatjana Josipović, supruga bivšeg hrvatskog predsjednika i prve violine ZAMP-a. Kao što je vidljivo s njezine službene internetske stranice s Pravnog fakulteta u Zagrebu, njena glavna područja istraživanja su građansko pravo, te hrvatsko i europsko pravo intelektualnog vlasništva.

Na poslovima na katedri ugledne pravnice Tatjane Josipović, preporuke su joj bila i dva znanstvena rada na temu zaštite autorskih i srodnih prava od kojih je jedan potpisala s Ivom Josipovićem, kao i rad na Zakonu o autorskim i srodnim pravima na kojemu je surađivala s Ivom Josipovićem i profesorom Igorom Glihom,  koji je inače potpisan kao autor tog kontroverznog zakona. Povezanost ove skupine koja je pisala Zakon o autorskim pravima, a potom ga operativno provodila u HDS/ZAMP-u, Zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV) i Vojkovićevom Emporionu, vidljiva je i po sudjelovanju na nizu domaćih i međunarodnih tribina, ali i na popisu povlaštenih patentnih zastupnika pri DZIV-u.

DRMA SUSTAVOM

Romanu Matanovac Vučković s predsjednikom Josipovićem povezuje i ljubav prema njegovim kompozicijama. Kao mlada gitaristica na koncertima je izvodila njegove skladbe, a još je 2002. godine u  izdanju diskografske kuće “Tutico” objavila fonozapis Josipovićeve kompozicije za klavir i violinu “Lauros”. Osim što je bila članica Umjetničkog vijeća HAVC-a, od proljeća 2018. godine Romana Matanovac Vučković je i savjetnica ministrice za kulturu, Nine Obuljen-Koržinek a od prosinca iste godine je većinom glasova članova Skupštine odabrana za novu predsjednicu Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ). Bilo kako bilo, stiče se dojam kako se u njenom životu sve odvija po intrigantnoj fabuli filma “Rosmaryna beba” Romana Polanskog.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon