PROMOCIJA ZBORNIKA HRVATSKA IZVAN DOMOVINE

Tekst: L. G.

Foto: HMI

Predstavljanje zbornika radova pod naslovom „Hrvatska izvan domovine IV“ održano je u četvrtak, 22. rujna 2022. u Velikoj dvorani Matice u Zagrebu. Zbornik sadrži znanstvene i stručne radove o suvremenom hrvatskome iseljeništvu a uredili su ga Ivana Hebrang Grgić, Vlatka Lemić, Marin Sopta te Tanja Trošelj Miočević. Ovaj raznorodni zbornik radova donosi na jednome mjestu opise ideologija globalne mobilnosti, ali i svestrano obrađene institucionalne postupke vezane za reintegraciju hrvatskoga iseljeništva u suvremenu Republiku Hrvatsku.

Tematska okosnica kongresa i ovog zbornika radova, čija je građa raspoređena na 508 stranica velikog enciklopedijskog formata, fokusirana je na tri najaktualnija migrantska izazova hrvatskih ljudi u pokretu „Povratak – stvarnost ili utopija“, propitujući iz više znanstvenih disciplina novu socio-kulturnu paradigmu hrvatskoga izvandomovinstva, kao i cjelokupni domovinski društveni narativ koji prati suvremene obrasce seljenja cijelih obitelji iz s više ili manje pouzdanih ekonometrijskih i demografskih pokazatelja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon