PROMOCIJA KNJIGE ALFREDA FISCHERA O BUDIMPEŠTANSKOM RATNOM DNEVNIKU

Tekst: Julija Koš/Panopticum

Foto: Disput

U prostorijama zagrebačke knjižnice i čitaonice Bogdan Ogrizović, Preradovićeva 5, u utorak 17. svibnja 2022. s početkom u 19.15 sati održati će se promocija knjige pod naslovom “Još nekoliko dana”, čiji je autor osječki intelektualac i odvjetnik Alfred Fischer. Riječ je o knjizi člana uže obitelji člana Hrvatsko-izraelskog društva (HID) iz Zagreba prof. dr. Darka Fischera i pok. Kamila Firingera, koji je na službeni prijedlog HID-a nedavno u Jeruzalemu proglašen Pravednikom među narodima svijeta za čin spašavanja obitelji Fischer. Promocija Ficherove knjige “Budimpeštanski dnevnik 1944.” u izdanju izdavačke kuće Disput se održava u sklopu devetog “Festivala povijesti” u organizaciji NSK, KČBO i Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu.

Alfred Fischer rođen je 28. svibnja 1904. u Osijeku u židovskoj trgovačkoj obitelji, studirao je filozofiju u Beču i pravo u Zagrebu, gdje je 1927. promoviran u doktora prava. Zajedno s Mosinom Kleinom u Osijeku je vodio odvjetnički ured, a kao vrstan poznavatelj građanskoga prava objavljivao je rasprave u stručnoj periodici. Bio je član osječke masonske lože “Budnost”, 1940. i njezin tajnik. Nakon uspostave NDH s obitelji je izbačen iz stana te se, budući da je bio na popisu za uhićenje, sklonio u osječku bolnicu kod brata Otta, liječnika. U kolovozu 1941. prebjegao je u Mađarsku, gdje su mu se u proljeće 1943. pridružili supruga Margita, devetogodišnja kći Lelja, petogodišnji sin Darko i majka Emilija. Obitelj je, što zajedno što odvojeno, najprije boravila na imanju Cserepes u blizini Szolnoka kod svojih dobročinitelja, grofice Gabrijele Pejačević i grofa Józsefa Kochanovszkog, a potom od 1944. u Budimpešti, gdje su Alfreda 8. siječnja 1945. na ulici ubili mađarski fašisti, pripadnici Strelastih križeva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon