PRIRODA UŽIVO: RADIOTELESKOP ALMA – NOVI PROZOR U SVEMIR

Tekst: D. Hrupec

Foto: ESO

U četvrtak, 15. lipnja 2023. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu znanstveno-popularizacijsko predavanje u ciklusu Priroda uživo će održati dr. sc. Roman Brajša pod nazivom “Radioteleskop ALMA – novi prozor u svemir”.

Radioteleskop ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) je sustav s više od 60 radioteleskopa, pojedinačnih promjera 7 i 12 metara, smješten u pustinji Atacama u sjevernom Čileu. Lokacija na visini od 5000 metara u podnožju Anda odabrana je zbog iznimno suhe klime, koja omogućava prozirnost Zemljine atmosfere za radiovalove valnih duljina od jednog milimetra i manje. Radioteleskop ALMA jedan je od najvećih i najsloženijih međunarodnih astronomskih projekata u kojem sudjeluju partneri iz Europe, Sjeverne Amerike i Istočne Azije, kao i zemlje domaćina, Čilea. Radioteleskop ALMA može opažati skoro sve vrste astronomskih objekata uključujući i Sunce. Nakon kratkog uvoda u radioastronomiju i opisa radioteleskopa ALMA, na predavanju će se izložiti nekoliko primjera prvih znanstvenih rezultata dobivenih pomoću tog teleskopa, napose iz područja nastanka zvijezda i planeta kao i fizike Sunca i zvijezda.

Roman Brajša je znanstveni savjetnik u trajnom zvanju i predstojnik Opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Diplomu, magisterij i doktorat iz fizike stekao je na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je oko 150 znanstvenih radova iz područja fizike Sunca, napose o Sunčevoj rotaciji i aktivnosti, solarnoj radioastronomiji, te o različitim pojavama u atmosferi Sunca, kao što su bljeskovi, prominencije, koronine svijetle točke, itd. Posebno područje njegovog znanstvenog interesa je djelovanje Ruđera Boškovića u području astronomije. Kao stipendist ugledne njemačke Zaklade Alexander von Humboldt znanstveno se usavršavao u Freiburgu, Garchingu i Heidelbergu. Obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskoga astronomskog društva u razdoblju 2012.-2016. Kao priznanje za njegov znanstveni i obrazovni rad u području astronomije i astrofizike, Međunarodna astronomska unija (IAU) imenovala je 2022. godine asteroid 179901 Romanbrajsa = 2002 UA67 njegovim imenom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon