PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA SKRIVENI VANKA – NA TRAGU JEDNE OPSESIJE

Tekst:  Ana Petričić Gojanović

Foto: Jovica Drobnjak

U dvorani Jurja Petričevića u Matici hrvatskoj u Zagrebu, u ponedjeljak, 26. rujna 2022. održana je svečana premijera cjelovečernjeg dokumentarnog filma “Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije”, redatelja Branka Ivande. Premijeru su svojim prisustvom uveličale javne osobe iz svijeta povijesti umjetnosti i filma. Uz protagonisticu, povjesničarku umjetnosti, Nevenku Posavec Komaricu, skladatelja originalne glazbe Mateja Meštrovića, oblikovatelja zvuka Davora Rocca, redatelja Branka Ivandu i producenticu Lidiju Ivandu, svečanoj projekciji su nazočili i akademik Vladimir Marković, Fedja Medar, Miro Gavran, Petra Vugrinec, Goran Grgić, Duško Valentić, Franka Klarić, Ana Perković i drugi. Manju fotogaleriju s premijere filma donosimo u prilogu teksta.

Dokumentarni film Skriveni Vanka povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije. Filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i života europskih plemićkih obitelji vezanih za Zagreb i Hrvatsku. Također, autori filma ovim putem pozivaju na suradnju i pomoć u razjašnjavanju tajne ovog slikara čije su freske u crkvi Sv. Nikole u Pittsburghu zaštićeni spomenik američke kulture. Distribucija filma očekuje se ove jeseni u Sjedinjenim američkim državama, a od iduće godine i u Hrvatskoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon