PREMIJERA FILMA O ZAGREBAČKIM DEČKIMA I CURAMA KOJI SU 1991. BRANILI VUKOVAR

Tekst: Z. G.

Foto: L. K. /UZDBV

Povodom navršavanja 30. obljetnice odlaska zagrebačkih dragovoljaca u obranu Vukovara gdje se u tim sudbonosnim trenucima branila Hrvatska, u subotu, 13. studenog 2021. godine u zagrebačkom Kinu Forum, Jarunska ulica 2, s početkom u 18 sati održati će se u sklopu Festivala domoljubnog filma “Gordan Lederer” premijera dokumentarnog filma “Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca”.

Dokumentarni film “Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca”, koji u prvom redu govori o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991. godine od srbijanske i JNA agresije. Film prikazuje položaj i situaciju u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, u širem kontekstu raspada SFRJ, razoružanja hrvatskoga naroda i agresije Srbije, Crne Gore, JNA i pobunjenih domaćih Srba te uloge u obrani Vukovara zagrebačkih dragovoljaca. Vukovar je, zbog svog geostrateškog položaja, bio jedan od prvih ciljeva osvajačkog pohoda Srbije na Republiku Hrvatsku 1991. godine.

Film “Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca” govori o motivima Zagrepčana i Zagrepčanki koji su ostavili sigurnost svojih domova i krenuli u opkoljeni Vukovar jer su znali da se Zagreb, ali i Hrvatska brane u Vukovaru. Tko su zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, gdje su bili prije dolaska u Vukovar, zašto i gdje su ratovali i gdje su danas. Film govori o tri mjeseca patnji i stradanja stanovnika, branitelja i samog grada, koji su nevjerojatnim otporom izrazito nadmoćnijem osvajaču, Vukovar učinili svjetskim medijskim fenomenom. Sve međunarodne organizacije, čije su nadležnosti i ovlasti morale biti stavljene u obranu žrtve, potpuno su zatajile. Herojstvo branitelja i izuzetno značenje koje je tromjesečna obrana Vukovara imala u opstanku i obrani cjelokupne hrvatske države pretvorili su Vukovar u simbol hrvatskog otpora srpskoj ratnoj agresiji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon