PREDSTAVLJANJE KNJIGE DAMIRA DEMONJE O GRADU SVJETLOSTI U FRANCUSKOM INSTITUTU U ZAGREBU

Tekst: Panopticum

Foto: IRMO

Nedavno objavljena monografija „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti“, autora dr. sc. Damira Demonje, jedinstvena je zbirka od 18 tekstova, podijeljena u tri cjeline, koja se na malo drugačiji način bavi arhitekturom Pariza, njegovim zanimljivim muzejima i kulturno-turističkim atrakcijama grada na Seini.

U formi razgovora, koji će moderirati povjesničarka umjetnosti i traduktologinja s HRT-a Maja Peterlić, Demonjina knjiga će biti predstavljena široj javnosti u četvrtak. 23. ožujka 2023. s početkom u 17.30 sati u Francuskom institutu u Zagrebu i to iz perspektive kulturne povijesti, povijesti umjetnosti i povijesti arhitekture te manje poznate, ali isto tako važne kulturne, povijesne i turističke znamenitosti Pariza, koje su, također, važna urbanistička i kulturološka sastavnica ovoga grada.

Naime, u knjizi su obrađena i predstavljena mjesta u Parizu, koja su izvan uobičajenih puteva koje je trasirala većina turističkih vodiča, te su na taj način prepoznata kao destinacije kulturnog turizma i njegovih podoblika – arhiturizma i muzejskog turizma te predstavljaju poziv budućim putnicima za posjetu tim nadahnjujućim postajama u „gradu svjetlosti“.

Namjera predstavljanja Demonjine knjige je omogućavanje boljeg razumijevanja Pariza kao središta svjetske kulture, da se privuku sudionici da ga posjete, ne samo općepoznata pariška mjesta već i ona manje poznata, ali isto tako atraktivna i zanimljiva. Također, predstavljanjem ove knjige želi se potaknuti dodatno znanstveno i kulturološko zanimanje za francusku kulturu u Hrvatskoj, popularizirati francuske kulturne vrijednosti i proširiti francusko-hrvatske odnose iz područja kulture i znanosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon