PREDAVANJE DR. KRISTIJANA KUHARA O KONSTANTINU FILOZOFU

Tekst: U. P.

Foto: MH

Matica Hrvatska, Odjel za hrvatsko glagoljaštvo u sklopu ciklusa Večeri obljetnica organizira predavanje dr. sc. Kristijana Kuhara pod nazivom „Konstantin Filozof – sveti Ćiril i njegov lik u zapadnom crkvenom nasljeđu” koje će se održati u utorak, 17. svibnja 2022. s početkom u 19 sati u prostorijama Matice Hrvatske u Zagrebu.

Podsjetimo, Konstantin Filozof, poznat u kršćanstvu kao sveti Ćiril, zajedno sa svojim bratom svetim Metodom, suzaštitnik je Europe. Njegov svetački lik zapadnoj Crkvi nije bio poznat i priznat sve do 1880. godine, premda je štovan na prostorima hrvatskoga glagoljaštva.

Ovo izlaganje, koje prati 1195. obljetnicu njegova rođenja (626./627.), prikazat će koje je to svetačke vrline svetoga Ćirila prepoznala zapadna Crkva te ga zajedno s bratom sv. Metodom uvrstila među svece zapadne Crkve i suzaštitnike Europe. Izlaganje prati tradiciju od čitanja u liturgiji časova hrvatsko-glagoljskih brevijara i molitava, do učenja rimskih prvosvećenika Lava XIII., sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon