PRAVOBRANITELJICA LJUBIČIĆ REAGIRALA NA IZJAVE PREDSJEDNIKA RH O SEKSUALNOJ ORIJENTACIJI MINISTRA HABIJANA

Tekst: PRS/Panopticum

Foto: SDP

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u ponedjeljak, 15. siječnja 2024. je reagirala na izjave predsjednika Zorana Milanovića o navodnoj seksualnoj orijentaciji ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana.

“Seksualna orijentacija u domeni je nečije privatnosti i o njenom eventualnom javnom deklariranju odlučuje isključivo osoba o kojoj se radi. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova osuđuje iznošenje i komentiranje u javnom prostoru informacija o navodnoj seksualnoj orijentaciji druge osobe ili osoba ukoliko se sama osoba ili osobe prethodno nisu javno deklarirale o istoj i uz dodatan uvjet ukoliko iznošenje tih informacija nije u opravdanom osobitom javnom interesu”, navodi se u reakciji iz ureda pravobraniteljice.

Nadalje, pravobraniteljica Ljubičić nastavlja da to ima dodatni značaj ako te informacije iznose i komentiraju osobe koje obnašaju javne funkcije i koje bi svojim ponašanjem i komunikacijom trebale predstavljati odraz društvene odgovornosti jer postavljaju standarde javne komunikacije.

“I dužne/i su i svojim ponašanjem i svojim izjavama biti primjer drugima. U konkretnom slučaju – ne samo da se navedenom neprimjerenom i proizvoljnom izjavom promiče opravdanost nepoštivanja nečijeg prava na privatnost i intimu, već se istom dodatno otvara prostor jačanju atmosfere nepovjerenja kod dijela građanstva u svezi sa ostvarenjem tog istog prava na privatnost, ali i ravnopravnost, koje jamče ne samo nacionalni, već i međunarodni pravni akti”, stoji u reakciji pravobraniteljice.

Pravobraniteljica ukazuje na činjenicu da je značajan dio javnosti i medija osudio navedeni čin zbog njegovih učinaka koji prekoračuju političke granice te grubo zalaze u sferu obiteljskog života.

“Ustav Republike Hrvatske u čl. 35. svakome jamči štovanje i pravnu zaštitu osobnog i obiteljskog života te dostojanstva. U čl. 37. Ustav svakome jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka. S obzirom na to da su ovom slučaju navedene ustavne kategorije dovedene u pitanje, Pravobraniteljica je od Agencije za zaštitu osobnih podataka zatražila stručno mišljenje iz aspekta zaštite osobnih podataka koje je ista dužna dati, u pravilu, najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva” stoji u priopćenju iz ureda Višnje Ljubičić.

Podsjetimo predsjednik Milanović je, odgovarajući na pitanje o objavi bivšeg ministra Darka Milinovića o Habijanu, izjavio: “To su pitanja osobne intime, nekakvih osobnih opredijeljena i zadatosti, jel netko gej il nije ili šta je. Htio ga je kaštigati zato što je gej. U tim stvarima ne sudjelujem. Pa Habijan je gej. Pa to je kako da kažem… Nije čovjek u ormaru, živi normalan život. Novi francuski premijer je gej. Ako ti je jedina odlika da si gej to nije dovoljno, to ne znači ništa, ali ako želiš da se to zna, i da imaš pride, da imaš kolonu ponosa, okej”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon