POVEZANI STAKLOM – SKUPNA IZLOŽBA MAĐARSKIH UMJETNIKA U ZADARSKOM MUZEJU ANTIČKOG STAKLA

Tekst: Panopticum

Foto: MAS Zadar

Muzej antičkog stakla (MAS) u Zadru u petak, 15. rujna 2023. otvara izložbu suvremenog umjetničkog stakla, a ovaj put je to velika skupna izložba mađarskih umjetnika pod nazivom “Povezani staklom.”

Izložba je organizirana uz pomoć Društva mađarskih umjetnika stakla, a prvi mađarski umjetnik koji je izlagao u Muzeju antičkog stakla u Zadru, a koji je u najvećoj mjeri i zaslužan za realizaciju ove izložbe, jest Péter Gergely Lendvai. Kustosi izložbe su Jadranka Belevski, koja je i autorica kataloga izložbe, Bernadett Hegyvári i Péter Gergely Lendvai, predstavnici Društva mađarskih umjetnika stakla.

Na izložbi „Povezani staklom” predstavlja se 48 umjetnika koji prikazuju svu raznolikost rada u staklu kao umjetničkom mediju. MAS-u je veliko zadovoljstvo ugostiti toliku količinu različitih radova u staklu, isto toliku količinu umjetničke inspiracije i stilova, ushita kod obrade stakla, eksperimentiranja, inovacije i na kraju povezanosti, povezanosti staklom! Iako je ova izložba većinom izložba članova Društva mađarskih umjetnika stakla, pozvani su za ovu priliku i oni koji nisu službeno članovi. Sve njih veže staklo, svi oni predstavljaju mađarsku suvremenu umjetničku scenu, njezinu raznolikost, uključivost i ponosno se predstavljaju uz bok produktima antičkih staklara, jer iznad svega vezani su staklom.

Podsjetimo, Muzej antičkog stakla u Zadru organizira izložbe jedinstvene za hrvatsku muzejsku i umjetničku scenu. Poveznica svim tim izložbama je staklo, a bilo to antičko staklo, staklo kasnijih povijesnih razdoblja ili suvremeno umjetničko staklo, toliko tematskih izložbi stakla ne možete vidjeti nigdje drugdje u Hrvatskoj nego u Zadru.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon