POTAMA SUNCA – ZBIRKA HAIKU POEZIJE NIKOLE ŠIMIĆA TONINA

Tekst: E. Vlahov

Foto: Z. L.

Nikola Šimić Tonin – pripovijedač je, romanopisac, pjesnik i esejist zanimljivog književnog izričaja i u ovoj kratkoj pjesničkoj formi. Njegov haiku je pročišćen, jasan i stamen. U fokusu su čovjek i priroda. Toninova misao je izbrušena u haiku formi do upečatljive jednostavnosti.

Svojom osobnom i književnom zrelošću snažno progovara, povezujući istovremeno prošlost, sadašnjost i budućnost. Vrlo jasno i sigurno uvodi čitatelja u bogatstvo svog pjesništva. Jasan je i ostavlja prostor čitatelju za osobna promišljanja o pročitanome. Svako novo čitanje otkriva dublje značenje uhvaćenog trenutka kojeg Tonin virtuozno otiskuje na papir i u dušu čitatelja.

U opsežnoj zbirci haiku poezije, on snažno i sigurno progovara svoj doživljaj trenutka. Njegov trorječni haiku origami klizi poput kapljice na staklu. Postaje zvonka glazba duše onome koji čita. Fascinira sadržajnost, bogatstvo i snaga  pisane riječi, te pročišćenost stiha u ovoj  zbirci haiku poezije.

Podsjetimo, ugledni američki haiku časopis, Kernels Haiku (2013.) je između tisuću haikua prispjelih iz cijeloga svijeta objavio i jedan zadarskog pjesnika Nikole Šimića Tonina. Ovaj poznati i višestruko nagrađivani hrvatski pjesnik i književnik obilježio je kulturni i umjetnički život mnogih krajeva u kojima je živio, a i u Zadru u posljednjih nekoliko godina svojim neumornim stvaralačkim radom ostavio je neizbrisiv trag.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon